Posts

Showing posts from 2008

Last Rehlah of 2008

Image
Hmm...rehlah...best betol. Minggu lepas hari Sabtu pergi Gunung Pulai, mandi sungai. Hari Rabu hari tu time Majlis Ilmu dekat Pejabat JIM, Ubaidah ajak pergi mandi sungai...dia tanya nak ikut tak? Tengah cari orang ni...ape lagi, mesti la nak! Jom! Ok set Sabtu pagi.
Asyraf dah ajak semua member-member G7 yang lain yang ada dekat JB time tu. Tapi...yang datang Asyraf and myself je dari G7...agak hampa la...dalam ramai-ramai tu, kita dua je datang. Huhu...Jumaat malam tu Asyraf tidur dekat Surau An-Nur Desa Skudai dengan budak-budak lain sebab lagi pun pagi Sabtu tu semua kena kumpul dekat sana...dia cakap nak gerak pukul 7.00 AM...wah! So dalam pukul 7.30 AM baru gerak dari rumah...hehehe...Sampai An-Nur, jumpa Umayr (dah jadi ayah sekarang...tahniah!), dengan Salman. Yang lain tengah tidur lagi...haha... Ubai pergi ambil Ihsan Norkhair. We all pun borak-borak la sikit sambil menunggu Ubai sampai. Bla...bla..bla...Ubai sampai. Dia tanya lagi, sape lagi yang belum sampai? Fahim....semal…

I've been Tagged

1. Listkan 10 perkara tentang org yg tag kamu- Adik saya
- Tinggi
- Pakai speck
- Suka makan ayam
- Lahir bulan Mei
- Umur dia 13 tahun
- Minat Jonas Brothers
- Anak bongsu
- Tengah bosan
- Perempuan


2. Masukkan emo yg kamu suka

- Happy
- Kenyang
- Menang


3. Tuliskan novel kegemaran kamu

- The Lord of The Rings
- Harry Potter
- Semua buku tulisan JRR Tolkien


4. Senaraikan 5 benda yang kamu sayang...

- Family
- Handphone
- Kereta
- MP4
- Duit


5. Tag 7 org dgn link blognyer skali...

- sape-sape je lah yang nak buat, tanak paksa...haha




Raya Haji 2008

Image
Raya Haji datang lagi tahun ni...so apa lagi, balik Kelantan la..hehe... Every year kalau ada rezeqi, memang balik Kelantan buat korban. Memula plan nak gerak hari Jumaat (5 Dec), tapi disebabkan sebab-sebab tertentu, hari Sabtu (6 Dec) baru gerak. Plan pukul 7.00 AM tapi gerak pukul 9.00 AM...hahaha.
Lepas tol Skudai, tidur! Bangun-bangun dah dekat Yong Peng. Tengah lapar, belum breakfast lagi. Ingatkan Ayah nak singgah Machap ke, makan dekat Banana Leaf...huhu... Sampai Segamat baru singgah makan. Makan nasi lemak ayam...sedap jugak ngan nescafe ais, milo ais (Lokman paling sedap). Sampai tempat makan tu, jumpa kawan Aimi. Dia dengan family dia pun nak balik Kelantan jugak.
Tips: Kalau korang nak pergi ke negeri pantai timur nu...jangan tido dulu, tido time lalu jalan kat Segamat tu...ape ntah nama jalan tu, Jalan Tun Razak eh? Tak sure...tapi memang bosan seh lalu jalan tu...tengok tepi nampak pokok je...macam takde tamadun...takde benda nak tengok except pokok! Huhu...kalau takleh …

Cuti..!!!!

Yeah!!!

Finally exam dah habis!!

Hehehe....


Hadui...

Huhuhu....kalau korang nak tau, my kereta tu kadang-kadang bawak problem...selalu tak boleh start. Hadui...biasa dalam sebulan lebih tu kereta tu bateri kong. Nak dijadikan ceritanya, last week we all dah start exam. Paper Software Engineering start pukul 2.30 petang dekat KTC. So, pukul 2.15 petang tu we all pun nak gerak la. Tengah semangat ni...hehehe.

Sampai kereta, kitorang berlima (me, Alif, Helmi, Amir, and Shariff) naik kereta. Sekali nak start enjin...KPEK! KPEK! Tak boleh start pulak!!! Exam start pukul 2.30 PM...!!! Sekarang dah pukul 2.20 PM...!!! Cane nak buat ni?? Nak jumpstart, Nizar dah bawak kereta dia pergi amek budak lain. Cane ni? Panik jap. Pikir-pikir. Then Helmi cakap bawak kereta tu turun bukit, pastu baru cuba start. Ok, tolak kereta...lepaskan ke bukit...bunyi macam tak start lagi...dah mula panik balik...bila kereta dah sampai bawah, baru dengar enjin hidup...haha..

Ape lagi, GERAK!!! Go..go...go

Seram...

Image
Uish....macam-macam cerita orang dengar. Hari tu my friend cerita time dia tengah tido, bilik gelap la sebab dah tutup lampu...pastu tetiba dia terjaga sebab sejuk...then dia ternampak ada orang tengah duduk atas katil dia, lelaki botak...dia duduk je atas tu tak cakap apa-apa. Dia pun macam tengah blur sebab tetiba terjaga, pastu bilik gelap lagi...so tak clear sangat la...hohoho...betul ke? Ke mimpi, dia cakap betul...dia memang sedar time tu...huhu..mak aih..

Pastu orang lain pulak bukak cerita...ni jadi time semester 1. Blok yang sama...Shariff and Daniel roomates time tu...tgh tido tu, tetiba Daniel terjaga then dia nampak ada kaki gerak-gerak atas locker dia...dia pun cuba kejutkan si Shariff ni. Dia panggil la, "Sharip...Sharip...". Pastu benda yang atas locker dia tu boleh macam ajuk Daniel pulak...benda tu pun cakap, "Sharip...Sharip". Kira macam ajuk la tu...huhu..then tetiba benda tu macam nak bangun, dia nak angkat kaki dia...Daniel terus pandang tempat …

Salam Aidilfitri...

Image
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin

Singgah Selalu...

Image
17/9/2008, my UTM friends and I went to Singgah Selalu to breakfast, eh silap break fast la.....bukan sarapan...kitorang puasa..haha... Haa kitorang bukak puasa dekat Singgah Selalu. Actually dah banyak kali plan nak pergi Singgah Selalu atau pun SS diorang selalu panggil. Dari minggu lepas lagi dah plan tapi asyik tak jadi je. Sebab kalau nak pergi, kena pergi awal. Kalau tak, meja semua penuh...so kena booking meja.


So semalam Helmi dah awal-awal tanya kat kitorang hari ni nak bukak puasa dekat SS tak? Kitorang jawab ok je... Then dia pun call kawan dia suruh tolong bookingkan meja...lepas dah setel booking meja, Helmi pun balik rumah dia kejap... I went back home too. Nak kasi video Prison Break Season 4 Episode 3 dekat Kakngah...sambil-sambil tu tengok sekali lah ngan Kakngah..hahaha...time tengah tengok tu, tetiba Amir call tanya dekat mana? I said dekat rumah, nanti time nak pergi baru balik UTM balik. Diorang cakap nak gerak pukul 6.

Pukul 5.30 PM pergi bilik diorang. Tengok Alif…

Bazaar Ramadhan...

Tiap tahun bazaar ramadhan akan berleluasa di seluruh Malaysia...kat UTM ada satu...dekat tempat parking Fakulti Alam Bina (FAB)..kalau ada masa singgah la sana...tapi kalau hujan macam minggu lepas, susah sikit la kan... Hari tu kitorang nak try pergi bazaar lain. Asyik bazaar UTM je...bosan..tiap-tiap hari benda yang sama... So we all pergi bazaar yang dekat Sri Pulai tu...best gak...tapi time we all pergi tu tgh hujan pastu dah pukul 6.45 pm..hahaha...lambat pulak...tapi ada hikmahnya...

Well, selalunya kalau time-time camni, penjual semua mesti nak habiskan diorang punya stok kan? So..byk la diorang kasi benda-benda free atau murah...hehehehe...contohnya air selalunya harga dia RM 1 satu..tp sekarang dia kasi RM 1 untuk 2 bungkus...peh...then kuih dia kasi lebih 1 atau 2...hahaha...wei, bukan sengaja tau, dia yang nak kasi...hehehe...

Hmmm...pasni nak try bazaar mana plak ek? UTM dah...Sri Pulai dah...haaa, pasni ni try bazaar kat Tmn U ngan Sri Skudai lak...hahaha...

Google Me

Go to Google and search the phrase. Please include the double quotation marks “…”

Tag friends. Please use your REAL 1st name. Use the first thing that comes up that makes sense.

--------------------------------------

Example: "Ahmad needs"

Q: Type in “[your name] needs” in the Google search: “Ahmad needs”

A: "Ahmad needs a loan in the amount of US$ 1200 to purchase a generator. This equipment will permit Ahmad to guarantee more convenience for his ..."
www.kiva.org/app.php?page=businesses&action=about&id=54639

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] looks like” in Google search: “Ahmad looks like”

A: "Ahmad looks like a mad scientist....like he is thinking 'I must get this engine back to the lab.... and my monster will be ..."
mbworld.org/forums/showthread.php?p=2956350

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] says” in Google search: “Ahmad says”

A: "Ahmad says: "Hope?" Surrounded by the smell of …

Oh no! My Keys!

Yesterday (20-7-2008), I experienced a tense moment. It went like this, I went back to my hostel last night. I arrived at 10.00 pm. Masuk bilik, keluarkan henfon, dompet, kunci dan lain-lain. Pastu teringat ada tertinggal barang dalam kereta. Tertinggal botol air. Keluar bilik, kunci pintu...pastu time dah tutup pintu tu, baru teringat kunci bilik ada atas meja! Aaarghh! Pikir apa nak buat. Pergi tingkap...ingat boleh capai la kunci tu padahal jauh ngan tingkat...dah la tingkap ada pagar...hadui...

Lepas tu pergi bilik Alif, Shariff, Nizar dekat K21 sebab Amir selalunya ada kat sana. Tengok lampu bilik diorang bukak...tapi time ketuk takde orang jawab pulak..pastu pergi bilik Afdhal...takde jugak. Hmm...mesti diorang pergi makan ni. So, terus pergi KTDI. Cari-cari takde...cari dekat FKE, takde jugak...huhu..nak call, henfon dalam bilik..huhuhu...balik blok..ingat dah nak pecahkan je pintu tu...tapi kang susah pulak nak kunci bilik. Pergi balik ke K21. Diorang belum balik. Tunggu je la…

The Number 1

Kena tag dengan Kakngah...best la tag2 nih..keh3..

1 minit yang lalu, apa anda buat?
- Call orang untuk tempah court futsal nak main malam ni...

1 hari yang lalu, apa anda buat?
- Hmmm...semalam tak buat apa-apa sangat. Balik dari qiam dekat rumah Ustaz Wan, then balik rumah, pastu rehat kejap. Pastu Ammar Taqi ajak pergi main paintball dekat Impian Emas tapi takde duit...sekali masuk nak kena bayar RM 20 ++...huhuhu.. Er, tu je la kot...tapi kalau Sabtu and Ahad lepas ada pergi rehlah dekat Kulai...best!

1 hari lagi, apa anda akan buat?
- Tengok la cane...no one know the future...hahaha

1 orang yang terakhir menelefon kamu?
- Ibrahim...dia tanya pasal plan futsal malam ni..dah gatal kaki dia tu nak main...hahaha

1 makanan yang baru dibeli?
- Mak yang beli, pergi teman je Mak pergi pasar....beli sayur and buah...

1 barang yang baru hilang?
- Sikat...hilang time pergi rehlah hari tu...

1 cerita yang baru ditonton?
- Kungfu Panda!!! Tengok time rehlah tapi tu pon tak habis tengok daaa...tertido..huhu…

Basikal...

Rabu (11/6/2008). Satu kejadian berlaku. Petang tu rasa macam nak keluar exercise naik basikal tapi tengok tayar pancit la pulak. Hadui...malas nak pam. Tapi takpe, pam la juga tapi angin tak penuh. So, I went to Shell and isi la angin...Shell yang dekat depan Shell that used to be Projet. Dah isi penuh, berkayuh la menuju ke Taman U lama...ikut jalan straight tu. Sampai Taman U lama, rasa haus giler...dompet pulak lupa nak bawak, nasib baik tadi Ayah ada kasi duit letak dalam poket seluar. So lepas ni plan nak pegi beli air lah kat kedai.

Tetiba kepala rasa semacam. Ish, peningnya. Apesal ni? Tadi ok je. Tengok jam dah pukul 6.45 pm. Eh, takkan nak pitam kot? Memang rasa lalok giler. Rasa nak muntah pun ada. So, benti la kejap tepi jalan tu. Mata dah blur. Amek handphone dalam poket, baru pikir nak phone Mak suruh amek tapi tak jadi, boleh tahan lagi kot ni. About 5-7 minutes or so...kepala dah mula ok sket...mata dah tak blur sangat. Cross jalan, pegi kedai, beli air...ahhh lega. Ten…

Johor - KL - Johor - Kelantan

Image
Agak-agak you all boleh paham kan tajuk tu? Sonang je...balik kampung la..hahaha...start balik KL 22 Mei lepas. Balik KL pun sebab Ayah ada bengkel dekat One World Hotel. Hotel tu dekat je dengan rumah nenek kat Taman Tun. Mak ngan Ayah pegi tido sana while me, Aimi and Aida tido rumah nenek...we all duduk KL sampai hari Jumaat je sebab Sabtu tu ada jemputan kahwin dekat Johor, tu yang balik Johor dulu tu. Kalau tak terus gerak ke Kelantan from KL. Eh..takleh jugak, kena balik Johor dulu sebab kena hantar Aimi balik because dia ada Mukhayyam Form 5...sedih dia tak dapat ikut pegi Kelantan.
So in KL we didn't go jalan-jalan sangat. Takat kawasan situ je, tapi best sebab ada One Utama. Tak payah pegi jauh-jauh, One Utama dah cukup. Gabak besar pulak tu. The second night, we stayed at the Hotel with Mak and Ayah...ye la..nak jugak rasa duduk 5 star hotel...jakun jugak la time tu..hahaha. katil ada dua tapi satu katil muat dua orang....apa lagi, join sekali la! Hehehe...but I still ha…

Kings of Europe...!!!

Image
22nd May 2008. A historic night for all Manchester United fans..why is that? Because that was the night when Manchester United were crowned Kings of Europe for the 3rd time in history after beating Chelsea 6-5 on penalties when it ended 1-1 after extra-time. And what a night it had been...the emotions, the drama...fuh! If you watched the match, you know.

:: Kings of Europe 2008 ::

I watched the final at home with my friends (Asyraf, Hasif, and Basyir). At first we planned to watch it at Ayub but Mak didn't gave the green light. So I invited them to watch it at my place. Well, malam tu we all pergi main badminton dekat UTM. Best! Ramai datang. Qayyum booking court satu je, tapi we all guna sampai 3! Hahaha...ye la, dari duduk menunggu turn, baik guna court yang kosong, takdelah membazir masa ek? Hehehe... Then, lepas semua dah habis main, tibalah masa nak balik...sebelum tu Asyraf dah kata nak gerak dulu, dia kena amek ayah dia kat Pejabat JIM sebab nak kena hantar ayah dia ke Surau…

Cinta dan Sukses...

Sabtu (17/5/2008) ada program Cinta dah Sukses dekat Pusat Islam, JB. Program ni budak-budak R2J2 yang handle. Malam semalam dah plan dengan Asyraf nak gerak ke Pusat Islam sama-sama. Dia suruh kumpul dekat Skudai Parade pukul 7.30 pagi...tengah siap-siap pakai baju sume, Asyraf sms kata dia datang lambat sket sebab adik dia dengan kawan-kawan dia belom mandi...tetiba Ahmad Md call...dia kata nak tumpang sekali. Then pegi la amek dia dekat rumah Basyir....ingat Basyir nak tumpang sekali, lama jugak tunggu...dalam 3 minit tunggu...peh! Sekali tak sebab Basyir kena siapkan montaj R2J2 untuk present time majlis. Diorang tak tido sampai ke pagi buat montaj tu...
Then, drove straight to Skudai Parade. Asyraf tengah tunggu ni. Sampai-sampai je dekat kawasan Skudai Parade tu, tetiba nampakla kereta Kancil merah Asyraf. Tetiba dia terus nak gerak. Ingat dia dah lama tunggu, terus nak gerak....apa lagi flash la dia...pastu dia pun berhenti...hahaha...suruh dia gerak terus...jom! On the way to …

A Hectic Week

Image
This week has been quite a busy week with many activities besides just staying at home...boring....hahaha...well on Tuesday (13/5/2008) was not much happening, just played futsal at school...got a sms from Asyraf ajak main futsal kat sekolah....well count me in man...hehehe...semata-mata nak main bola...
Then on Wednesday (14/5/2008), dalam pukul 10 pagi lebih pegi jumpa Asyraf dekat surau An-Nur. Nak bincang about hadiah G7 for Hari Guru SMIH on Friday. Tengah nak start hujan lebat time tu...lepas dah masuk surau, about 10 minutes or so, hujan turun dengan lebat sekali...tak terkata...ceh lebih-lebih pulak...hahaha... Ajak Qayyum sekali but he said that at 11 o'clock he has something else to do.....well ok takpe, maybe more important... Lepas tu kitorang bincang punya bincang...dengan Asyraf salah bawak pen (pen takde dakwat..hahaha) tetiba Qayyum datang dengan Ghazi....aik? Tadi kata ada hal pukul 11...dia kata nak main bowling pukul 11...hahaha...apa la buat suspen je. Then, we …

Champions - Starhill - Gunung Pulai...

On the night when Manchester United were crowned the EPL Champions (11/5/2008), Asyraf told me about Ammar Taqi's plan for the following day. Ammar invited us to join him and his friends to Starhill...nak pegi mandi-mandi kat water theme park dia...hahaha... So, I was very excited for tomorrow's plan.
Ammar said to gather at Starhill at 9.00 am...I went with Qayyum and Asyraf said that he may be a little late because he had to go to the hospital because his little sister was not well.... When Qayyum and I arrived at Starhill, just when we were about to enter, we saw Ammar's Black Proton Savvy and he was on his way out of Starhill...!!! We were quite confused at that time...then Qayyum asked Ammar what's happening and Ammar said that the theme park is closed today...huhuhu...kacau daun betol la...habis punah kitorang punya plan nak pegi mandi-mandi...hahaha...but wait, never despair...there's always plan B...hahaha... So, Ammar pun tanya la kat Qayyum kat mane lagi t…

Nak makan mane??

"Nak makan mane?" This question will always be asked everyday....selalunya time malam la, time nak dinner. Memang tak sah kalau soalan ni takde orang tanya..."Nak makan mane?" Then, the answer pon setiap hari sama...."Er, memane la" or "Sukati la memane, aku ikut je" or "Memane lah tak kisah"...tak dpt jugak conclusion nak makan mane...hahaha...ingat macam nak buat jadual la nak makan mana tiap malam...tak pon everyday, sorang decide nak makan mane, then we all kena ikut tanpa bantahan...hehehe...

Haaa...tu la we all. Dah tak tau nak makan kat ne dlm UTM tu...everyday benda yang sama je....boring betol...hahaha...dah khatam hampir semua kafe kat dlm UTM sampai boleh nilai tiap satu....hahaha. Cengal (sedap tp we all selalu makan for breakfast or lunch je, kalau malam x best), Meranti (air murah, best!), FKE (selalu habis stok tp sedap! hehe...), KTR (tak recommend coz masak lambat...hehe), Mak Jah (dah muak), Kolej 11 (1st and last time…

Melayu ke??

Something happened to me the other day that I will never ever forget for the rest of my life. The story went like this....it was Thursday and my last class of the day finished at 6.00 pm...I was very tired at that time and when I went back to my room, I finished 2/3 of my homework and went straight to my bed and sleep...
Then, I woke up and looked at the clock that was on my study table and the time was 7.35 pm! I have and extra class at 8.00 pm that night. So I woke up my friends and rushed to the toilet and after Maghrib, I put on my shirt, took my bag and suddenly there was a knock on the door....
I immediately opened the door and there were 3 people which I guessed were from the surau...diorang nak ajak pergi surau la tu... There was a slight pause for about 3 seconds which they stood there and stared at me. After that 3 seconds pause, one of them asked me, "Melayu ke??". I was quite suprised that he asked me that question...then I simply answered, "Melayu la". M…

Phone Tag

Image
1. What color is your phone?
- Blue

2. Who's the first person who comes up under the letter M?
- Maryam Rashid

3. Who's the last person you called?
- Aimi my sister

4. Who was your last missed call from?
- Afdhal my classmate

5. Who's the 2nd person who comes up under D?
- Dr. Sulaiman, pengetua KTDI

6. Who's speed dial 2?
- My home

7. Who's the 3rd person who comes up under Z?
- Zakaria

8. Who was your last received call?
- Amir my classmate

9. Who's speed dial number 4?
- No one

10. What is your background?
- A river i guess...hahaha

11. How many text messages do u have?
- 179...hahaha

12. Who's in ur speed dial ?
- Rumah

13. What's the 5th message say in your inbox?
- "tuRpasal.."

14. Who's the 1st person who comes up under B?
- Busu

15. Who was your last text message from?
- Kak Dayah, "X la,dorg duk je rasenye.urmm ad membe x nk j0in.s0k og ad ms fre x?"

16. Name every person you have text messages from:
- Kak Dayah, K.Y. Chee, Afdhal, Asyraf, Helmi, Naw…

11 People

I got tagged by my big sister.

Can you name 11 people you can think of right off the top of your head? Don't read the questions underneath until you write the names of all 11 people.This is a lot funnier if you actually randomly list the names first. No Cheating!!!

1. Afif
2. Asyraf
3. Kaklong
4. Nawal
5. Layth
6. Kakngah
7. Shariff
8. Saif
9. Afdhal
10. Fahim
11. Hafidz


How did you meet 10?
- At primary school

What would you do if you had never met 6?
- Impossible not to have met her

What would you do if 6 and 2 dated?
- Hahahaha...lawak2..

Have you ever seen 4 cry?
- Er...no

Do you think 1 is cute?
- Haha...I think so because he has many admirers

Tell me something about number 11
- He's smart

How do you know 8?
- I've known him since kindergarden

Would you ever go on a date with number 5?
- Hehe...he's a 1 year old la...tp ok ape...jom Pak Tih bwk gi jalan2..hehe

What's 7's favourite colour?
- Dunno

What would you do if 6 confessed they liked you?
- Haha...she's my sister

Fact about 9
- H…

An Outing To Batu Layar

Image
Last Sunday (27/1/2008), my family and I went jalan-jalan but Mak didn't join us because she had tuition classes. We cannot watch tv because the tuition classes will be at the living room and since the tv is in the living room, well takkan la nak tengok tv time ada kelas...lagipun Mak memang tak kasi bukak tv punya time dia ada buat kelas...hahaha. So, we either sleep or use the computer. So, back to the main story. That day, we decided to go for an outing but we have to wait after 1 pm because Aida's tuition class finished at 1 pm. Ye lah...takkan nak tinggalkan dia pulak kan? Confirm dia merajuk and only God knows how long...hahaha. Our 1st stop was Giant Plentong to have our lunch and we ate Domino's Pizza...yummy!

After eating, we discussed where to go next and firstly we wanted to go to Kota Tinggi then on the way, the plan changed and we went to Batu Layar instead. It’s been a while since I last time went to Batu Layar and I wondered what it looks like now. The road …

Goals Galore...!!!

Image
MANCHESTER UNITED 6-0 NEWCASTLE UNITED Incredible match! Well, if you're a Man Utd fan of course! The 1st half of the match was kinda frustrating coz the scoreline was 0-0 at half time. Wayne Rooney had many great chances during the 1st half but Shay Given always denied him. I guess during the half time team talk, Sir Alex must have done something coz during the 2nd half, they bagged in 6 goals passed Given. What a nightmare for a goalkeeper! It was a very special day for Cristiano Ronaldo as he scored his first ever hat-trick for Man Utd...but frustrating for Rooney as he didn't score but he has to been given some credit coz his pass for the 4th goal was superb where he picked up Rio Ferdinand and he scored beautifully...Cristiano Ronaldo (3), Carlos Tevez (2) and Rio Ferdinand grabbed the goals...