rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Last Rehlah of 2008

Hmm...rehlah...best betol. Minggu lepas hari Sabtu pergi Gunung Pulai, mandi sungai. Hari Rabu hari tu time Majlis Ilmu dekat Pejabat JIM, Ubaidah ajak pergi mandi sungai...dia tanya nak ikut tak? Tengah cari orang ni...ape lagi, mesti la nak! Jom! Ok set Sabtu pagi.

Asyraf dah ajak semua member-member G7 yang lain yang ada dekat JB time tu. Tapi...yang datang Asyraf and myself je dari G7...agak hampa la...dalam ramai-ramai tu, kita dua je datang. Huhu...

Jumaat malam tu Asyraf tidur dekat Surau An-Nur Desa Skudai dengan budak-budak lain sebab lagi pun pagi Sabtu tu semua kena kumpul dekat sana...dia cakap nak gerak pukul 7.00 AM...wah! So dalam pukul 7.30 AM baru gerak dari rumah...hehehe...

Sampai An-Nur, jumpa Umayr (dah jadi ayah sekarang...tahniah!), dengan Salman. Yang lain tengah tidur lagi...haha... Ubai pergi ambil Ihsan Norkhair. We all pun borak-borak la sikit sambil menunggu Ubai sampai. Bla...bla..bla...Ubai sampai. Dia tanya lagi, sape lagi yang belum sampai? Fahim....semalam dia kata nak ikut...SMS la dia...takde reply...dah dekat pukul 8.00 AM dah ni...hmmm call je lah...laaa tengah tido lagi...tanya la dia datang ke tak...dia kata takde transport la nak gi Desa Skudai...adoyai... OK takpelah, we all gerak je lah...kesian Fahim.

So, time tu decide guna 3 kereta. Proton Saga (baru) Ubai, Proton Saga (lama) Umayr, and Perodua Kancil Asyraf....apa lagi, naik la kereta yang paling besar, karang kaki tak muat pulak kalau naik kereta kecik...hehe...naik Saga Ubai dengan Salman and Ihsan...tapi Salman yang bawak...haha...

Vroom...vroom...gerak. Ubai kata suruh pergi ambil Ghazi...hmm muat ke? Tengah selesa gila ni kat belakang...takpe la...cuba dulu muat ke tak...we all gerak dulu dari yang lain...tapi sebelum tu, singgah rumah Salman kejap...dia nak amek barang. Then teruskan perjalanan. Stop dekat bus stop dekat Taman Sri Pulai tu sebab suruh dia tunggu situ...takde pon. Mana dia? Call. Tanya Ghazi kat mana? Oh...dia dekat Petronas depan tu...naik ngan Umayr...

Sampai petronas, beli provisions...coklat, air, roti, newspaper dan lain-lain. Umayr and Asyraf pergi isi angin. Lepas tu breakfast dekat Restoran Yasmin...boleh tahan sedap dia...nasib baik ada Horlicks Ais...biasa kedai Melayu takde...kedai Mamak je ada...

Dah habis makan (roti telur 2 je) , sambung balik perjalanan. Vroom...vroom...bunyi kereta kami...buat konvoi. Tambah lagi satu kereta, Perodua Kelisa Salman G9...dia bawak Basyir and the geng. Sambil dalam perjalanan, kami berempat dalam Saga berborak mesra...haha.

Dalam pukul 10.03 AM kami sampai ke "destinasi". Sampai-sampai je tengok pagar dia tutup...notis "ditutup kepada orang awam, arahan kerajaan Johor" pasal tragedi tanah runtuh beberapa tahun yang lepas. Pergh...frust tapi tak sampai menonggeng la...rilek ah, mesti ada plan B. OK takpe, kita pergi parking bawah sana dulu. Tengok-tengok ada signboard tulis "Parking RM1". Ces, pakcik yang dekat situ dah standby je...tau-tau je...tapi we all tak bayar dulu...bincang kejap nak pergi explore situ ke pergi tempat lain...kalau kita stay situ kena bayar RM1 per kereta. Kita decide pergi tempat lain, pergi yang dekat dengan Kem Kaizen. OK jom gerak!

On the way ke lokasi, berlaku satu kejadian. Tayar Umayr pancit! Wow...what to do? Nasib baik Umayr tak panik...dia rileks je...dan ada Ghazi, pakar cabut-cabut tayar ni..hehehe. Memula cabut tayar tu, nak guna tayar spare Umayr tak boleh sebab tayar spare dia dah botak licin and takde angin...hahaha.... Try tayar spare Saga Ubai...bosar sangat...tayar spare Kelisa, kocik sangat plak...kancil...lagi tak muat... So decide pergi Pekan Nenas cari kedai tayar untuk patch tayar bocor tu. Agak lama la Umayr, Asyraf and Anas Razak pergi...kitorang tunggu di tempat kejadian sambil makan aiskrim beku 10 sen satu tu. Tepi dengan tempat tu, ada rumah orang...tapi nampak gaya macam kedai makan sebab ada banyak meja dan kerusi kat halaman luar dia. Memang nampak macam warung. Then ada sorang pakcik ni naik motor, stop situ and duduk atas kerusi. Nampak la dia minum situ. Basyir pun tanya kitorang rasa-rasa tu warung ke? Dia pun pergi tanya pakcik yang tengah minum tu sama ada tu warung ke. Sekali bukan! Hahaha...dia kata tu rumah dia...hahaha!!!! Diorang memang saje letak meja ngan kerusi kat luar sebab diorang makan kat luar...haha!!! Pakcik tu siap offer lagi nak buatkan kitorang air...all 15 of us!! Haha...baik seh...tapi takpela tanak menyusahkan.



:: Kejadian tayar pancit ::


:: Pekan Nenas yang indah ::


Dalam 2 jam we all duduk situ, finally Umayr sampai dengan tayar baru...wow bau kedai....hehehe...dah siap pasang, gerak! Vroom..vroom... Dalam pukul 12.00 PM sampai pun ke lokasi yang ditetapkan. Semua bawak beg masing-masing...we all kena daki sikit untuk sampai ke spot best tu. Rasa macam trekking...hehe. Dah sampai, terjun! Bush...bush...bunyi kami berseronok di dalam air sungai yang sejuk gila~! Macam-macam jadi...tapi yang penting, it was fun...bergelak ketawa...wah best!

Dekat-dekat Zuhur tu, we all pun nak berangkat pulang...tangan pun dah start kecut...hehehe... On the way keluar tu, berlaku kemalangan. Umayr terlanggar Kelisa Salman sebab tetiba brek and the inersia menyebabkan berlaku juga perlanggaran tu walaupun dah brek gila-gila. Alhamdulillah no casualties, just kemik and lampu kereta pecah. Singgah solat dekat Masjid berdekatan....dah habis berjemaah, did a little taaruf session walaupun dah kenal...saje nak makin kenal antara satu sama lain...hehehe...

Lunch dekat restoran di Taman Teratai. Umayr yang syorkan...nasib baik ada lagi lauknya...Nyum...nyum...slurrp...bunyi kami makan.... Dah habis makan dan bayar, kami pun pulang ke rumah masing-masing....

I had a great day.... Thanks to all yang datang... =)


:: sedapnya makan ::


I've been Tagged

1. Listkan 10 perkara tentang org yg tag kamu

- Adik saya
- Tinggi
- Pakai speck
- Suka makan ayam
- Lahir bulan Mei
- Umur dia 13 tahun
- Minat Jonas Brothers
- Anak bongsu
- Tengah bosan
- Perempuan



2. Masukkan emo yg kamu suka


- Happy
- Kenyang
- Menang



3. Tuliskan novel kegemaran kamu


- The Lord of The Rings
- Harry Potter
- Semua buku tulisan JRR Tolkien


4. Senaraikan 5 benda yang kamu sayang...

- Family
- Handphone
- Kereta
- MP4
- Duit



5. Tag 7 org dgn link blognyer skali...

- sape-sape je lah yang nak buat, tanak paksa...haha




Raya Haji 2008

Raya Haji datang lagi tahun ni...so apa lagi, balik Kelantan la..hehe... Every year kalau ada rezeqi, memang balik Kelantan buat korban. Memula plan nak gerak hari Jumaat (5 Dec), tapi disebabkan sebab-sebab tertentu, hari Sabtu (6 Dec) baru gerak. Plan pukul 7.00 AM tapi gerak pukul 9.00 AM...hahaha.

Lepas tol Skudai, tidur! Bangun-bangun dah dekat Yong Peng. Tengah lapar, belum breakfast lagi. Ingatkan Ayah nak singgah Machap ke, makan dekat Banana Leaf...huhu... Sampai Segamat baru singgah makan. Makan nasi lemak ayam...sedap jugak ngan nescafe ais, milo ais (Lokman paling sedap). Sampai tempat makan tu, jumpa kawan Aimi. Dia dengan family dia pun nak balik Kelantan jugak.

Tips: Kalau korang nak pergi ke negeri pantai timur nu...jangan tido dulu, tido time lalu jalan kat Segamat tu...ape ntah nama jalan tu, Jalan Tun Razak eh? Tak sure...tapi memang bosan seh lalu jalan tu...tengok tepi nampak pokok je...macam takde tamadun...takde benda nak tengok except pokok! Huhu...kalau takleh tido pon, buat la benda-benda yang membestkan diri...huhuhu..

Jalan....jalan...tido...bangun...tido...bangun, dah sampai Kemaman. Peh...teruk giler jem! Lama giler seh jem...1st time rasa jem lama macam ni...4-5 jam stuck dalam jem...dari Kemaman sampai la Rantau Abang...huhuhu...bayangkan betapa tensionnya! Kalau tak pukul 7.00 PM dah boleh sampai rumah Tok Ayah...ni pukul 7.00 PM still dekat Terengganu and belum sampai Kuala Terengganu lagi...huhuhu... So, Ayah decide kita stay satu malam dekat Terengganu....book hotel Permai Indah (3 Star je...hehe).

Esoknya (7 Dec), Ayah dengan Mak pergi Tabung Haji, kitorang yang lain stay dekat Hotel dulu...nanti pukul 1.00 PM baru bertolak. Malam baru sampai rumah Tok Ayah... Suma hari Sabtu lagi dah sampai.

Esoknya (8 Dec), takbir raya bergema di seluruh Kampung Salor. Dah habis solat raya...siap-siap nak pergi tapak korban...lembu kitorang warna merah kecoklatan...besar gak. Dah habis sembelih, lapah...potong-potong daging...habis semua dalam pukul 1....habis badan semua bau lembu...hahaha...


Selasa (9 Dec) pergi ziarah rumah Pak Cik Halim dekat Kubang Kerian....makan mee sup....sedap! Sampai dua pinggan...then pergi Rantau Panjang...beli la pape yang patut...

Suma balik KL hari Selasa tu...huhuhu tak dapat main dengan Zarif lagi... We all balik hari Rabu...Alhamdulillah time balik takde jem lagi....


Cuti..!!!!

Yeah!!!

Finally exam dah habis!!

Hehehe....


Hadui...

Huhuhu....kalau korang nak tau, my kereta tu kadang-kadang bawak problem...selalu tak boleh start. Hadui...biasa dalam sebulan lebih tu kereta tu bateri kong. Nak dijadikan ceritanya, last week we all dah start exam. Paper Software Engineering start pukul 2.30 petang dekat KTC. So, pukul 2.15 petang tu we all pun nak gerak la. Tengah semangat ni...hehehe.

Sampai kereta, kitorang berlima (me, Alif, Helmi, Amir, and Shariff) naik kereta. Sekali nak start enjin...KPEK! KPEK! Tak boleh start pulak!!! Exam start pukul 2.30 PM...!!! Sekarang dah pukul 2.20 PM...!!! Cane nak buat ni?? Nak jumpstart, Nizar dah bawak kereta dia pergi amek budak lain. Cane ni? Panik jap. Pikir-pikir. Then Helmi cakap bawak kereta tu turun bukit, pastu baru cuba start. Ok, tolak kereta...lepaskan ke bukit...bunyi macam tak start lagi...dah mula panik balik...bila kereta dah sampai bawah, baru dengar enjin hidup...haha..

Ape lagi, GERAK!!! Go..go...go


Seram...

Uish....macam-macam cerita orang dengar. Hari tu my friend cerita time dia tengah tido, bilik gelap la sebab dah tutup lampu...pastu tetiba dia terjaga sebab sejuk...then dia ternampak ada orang tengah duduk atas katil dia, lelaki botak...dia duduk je atas tu tak cakap apa-apa. Dia pun macam tengah blur sebab tetiba terjaga, pastu bilik gelap lagi...so tak clear sangat la...hohoho...betul ke? Ke mimpi, dia cakap betul...dia memang sedar time tu...huhu..mak aih..

Pastu orang lain pulak bukak cerita...ni jadi time semester 1. Blok yang sama...Shariff and Daniel roomates time tu...tgh tido tu, tetiba Daniel terjaga then dia nampak ada kaki gerak-gerak atas locker dia...dia pun cuba kejutkan si Shariff ni. Dia panggil la, "Sharip...Sharip...". Pastu benda yang atas locker dia tu boleh macam ajuk Daniel pulak...benda tu pun cakap, "Sharip...Sharip". Kira macam ajuk la tu...huhu..then tetiba benda tu macam nak bangun, dia nak angkat kaki dia...Daniel terus pandang tempat lain sambil masuk dalam selimut...hohoho...giler ah!

Ada cerita lain, tapi bukan kat UTM la. Budak ni tengah tido...pastu tetiba budak ni terjaga sebab dengar pintu bilik dia macam ada orang bukak. Tengah baring-baring tu, dia pun toleh la ke arah pintu dia...dia ternampak macam orang berbulu besar tengah jenguk kat pintu tu (lebih kurang macam gambar kat sebelah tu kot..)...budak tu pun terus toleh tempat len...tetiba, BAAANG!!!!! Benda tu slam pintu tu...pergh...mesti terkejut giler budak tu sambil selawat banyak2...cuba bayangkan kalau korang sendiri kena...huhu....

Salam Aidilfitri...

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin

Singgah Selalu...

17/9/2008, my UTM friends and I went to Singgah Selalu to breakfast, eh silap break fast la.....bukan sarapan...kitorang puasa..haha... Haa kitorang bukak puasa dekat Singgah Selalu. Actually dah banyak kali plan nak pergi Singgah Selalu atau pun SS diorang selalu panggil. Dari minggu lepas lagi dah plan tapi asyik tak jadi je. Sebab kalau nak pergi, kena pergi awal. Kalau tak, meja semua penuh...so kena booking meja.


So semalam Helmi dah awal-awal tanya kat kitorang hari ni nak bukak puasa dekat SS tak? Kitorang jawab ok je... Then dia pun call kawan dia suruh tolong bookingkan meja...lepas dah setel booking meja, Helmi pun balik rumah dia kejap... I went back home too. Nak kasi video Prison Break Season 4 Episode 3 dekat Kakngah...sambil-sambil tu tengok sekali lah ngan Kakngah..hahaha...time tengah tengok tu, tetiba Amir call tanya dekat mana? I said dekat rumah, nanti time nak pergi baru balik UTM balik. Diorang cakap nak gerak pukul 6.

Pukul 5.30 PM pergi bilik diorang. Tengok Alif tengah tido lagi. Kejut dia cakap kitorang nak pergi bukak puasa dekat SS. Dia bangun, tido balik jap pastu kejut lagi. Then dia pergi mandi. Dalam pukul 6 lebih baru kitorang gerak. Shariff tak dapat ikut sebab malam tu dia ada kelas tuisyen mengajar budak-budak Form 2 dekat Mutiara Rini, tempat Aimi tuisyen tu. We all pergi naik kereta NIzar. Vroom! We all bertolak. Uish lapar dah ni...hahaha. On the way tu, Nizar singgah Petronas kejap...nak isi minyak. Memula ingat nak pergi Singgah Selau yang dekat KiP Mart tu...sekali bukan...dekat Danga Bay...laaa..ingat Nizar dah terlajak jalan sebab dia tak naik fly over yang dekat Angsana tu. Ok gak, tak pernah pergi SS Danga Bay. Sampai sana dalam pukul 6.30 PM, tengok-tengok takde pun motor si Helmi ni...Amir call dia. Dia kata on the way. Lepas dah parking, we all masuk dalam...jumpa abang yang jaga untuk reservation..dia tanya nama apa...sebelum tu Helmi suruh cakap nama Capik and the Gang. Ok abang tu cari dalam list tu...tade tapi Shafik ada la...hmmm betol la kot. Jom duduk. Dah duduk tetiba Amir kata bukan Shafik...tapi Capik and the Gang. Pergi check balik dalam list tu. Kitorang dah gelisah. Sekali memang betol la Shafik sebab tengok nombor telefon betol. Ok selamat...kalau tak malu je...hahaha...kitorang pun order...tengok harga, mak aih! Takpe lah, bukannya selalu makan sini walaupun nama restoran Singgah Selalu. Kalau selalu, pokai la kitorang...huhu...I ordered Nasi Putih Daging Lada Hitam dengan telur dadar, fresh orange and american pancake...hehehe.

Jam sudah menunjukkan pukul 6.55 PM, Helmi belum sampai lagi..aish budak ni datang ke tak? Kang kitorang yang nak kena bayar semua. Belakang meja kitorang ada satu family Melayu...tetiba terpandang budak kecik ni muka masam and mata dia berair. Aduh, ape kena ngan budak ni. Tanya Amir kenapa dengan budak kecik tu. Amir kata tadi bapak budak tu tampar dia...dua kali pulak tu!!! Giler punya bapak tampar anak. Kesian tengok budak tu. Pastu tetiba bapak dia macam tak puas hati, dia terus bangun dan blah dari situ pergi mana entah. Takkan dia tinggalkan family dia? Hahaha...gile apa..takkan tu pon dan abandon family? Pastu mak budak tu macam marah-marah lagi anak dia...this time marah kakak budak tu pulak...lepas makanan dah sampai...ada lagi 5 minit sebelum Maghrib. Then bapak budak tu balik ke meja dia. Bapak dia cakap, "Tak ok-ok lagi ke budak ni?". Pastu isteri dia macam nak calm down kan suami dia. Bapak dia cakap lagi, "Nyampah aku tengok muka budak ni!!" Then dia cakap kat anak dia sorang lagi, "Siap ko balik nanti, memang aku bantai ko!!" Ish3...teruk giler bapak dia...

Then azan maghrib kedengaran dari radio Johor Best 104...makan! Hahaha...tapi agak hampa la tengok nasi dia sebab macam sikit je...dah la mahal...huhuhu...naseb baik order pancake sekali...hehe...yang Helmi dengan kengkawan dia makan chicken wings...peh sedap je tengok diorang makan...hahaha....

Dah habis makan, pergi solat dekat surau dia...ada dekat belakang...fuh, ramainya! Dah habis solat, balik meja tengok buletin utama...bosan je nak tengok sebab alah tau-tau je la...malas nak cakap kat sini, kang kena tangkap tak pasal-pasal...hahaha...

Lepas sume dah setel, we all pon balik ke UTM...penat seh...hahaha....



Bazaar Ramadhan...

Tiap tahun bazaar ramadhan akan berleluasa di seluruh Malaysia...kat UTM ada satu...dekat tempat parking Fakulti Alam Bina (FAB)..kalau ada masa singgah la sana...tapi kalau hujan macam minggu lepas, susah sikit la kan... Hari tu kitorang nak try pergi bazaar lain. Asyik bazaar UTM je...bosan..tiap-tiap hari benda yang sama... So we all pergi bazaar yang dekat Sri Pulai tu...best gak...tapi time we all pergi tu tgh hujan pastu dah pukul 6.45 pm..hahaha...lambat pulak...tapi ada hikmahnya...

Well, selalunya kalau time-time camni, penjual semua mesti nak habiskan diorang punya stok kan? So..byk la diorang kasi benda-benda free atau murah...hehehehe...contohnya air selalunya harga dia RM 1 satu..tp sekarang dia kasi RM 1 untuk 2 bungkus...peh...then kuih dia kasi lebih 1 atau 2...hahaha...wei, bukan sengaja tau, dia yang nak kasi...hehehe...

Hmmm...pasni nak try bazaar mana plak ek? UTM dah...Sri Pulai dah...haaa, pasni ni try bazaar kat Tmn U ngan Sri Skudai lak...hahaha...

Google Me

Go to Google and search the phrase. Please include the double quotation marks “…”

Tag friends. Please use your REAL 1st name. Use the first thing that comes up that makes sense.

--------------------------------------

Example: "Ahmad needs"

Q: Type in “[your name] needs” in the Google search: “Ahmad needs”

A: "Ahmad needs a loan in the amount of US$ 1200 to purchase a generator. This equipment will permit Ahmad to guarantee more convenience for his ..."
www.kiva.org/app.php?page=businesses&action=about&id=54639

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] looks like” in Google search: “Ahmad looks like”

A: "Ahmad looks like a mad scientist....like he is thinking 'I must get this engine back to the lab.... and my monster will be ..."
mbworld.org/forums/showthread.php?p=2956350

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] says” in Google search: “Ahmad says”

A: "Ahmad says: "Hope?" Surrounded by the smell of death and the smokes of a fallen house... Ahmad stumbles with the torn body of a small doll, he stops for a ..."
ramadanabughosh.blogspot.com/2006/07/ahmad-says-hope.html

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] wants” in Google search: “Ahmad wants”

A: "Ahmad wants to take out this loan to purchase new equipment for his kitchen: a refrigerator, a stove and dishes. This investment will help ..."
www.kiva.org/app.php?page=businesses&action=about&id=49311

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] hates” in Google search: “Ahmad hates”

A: "Ahmad hates my cooking, but he ate it anyway. Hehehe...I love spending time with them. Sissy and Andy is from China. I rarely met them. ..."
andrini.multiply.com/journal/item/355/I_Love_My_Blockmates

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] asks” in Google search: “Ahmad asks”

A: "Ahmad asks himself whether he should cave in and jeer at the deaths of ‘Argies’ to show how British he is, or whether he should express ..."
thetanjara.blogspot.com/2007/07/imran-ahmads-book-unimagined.html

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] goes” in Google search: “Ahmad goes”

A: "Ahmad goes to school, has modestly friendly relations with his blithely unaware mother, talks with a guidance counselor who becomes interested in the boy ..."
goliath.ecnext.com/coms2/gi_0199-5759967/A-fanatical-mind-the-novelist.html

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] likes ” in Google search: “Ahmad likes”

A: "Ahmad likes to be outside when he can. He enjoys playing basketball and football. Ahmad likes to travel and see new things. He likes riding his bike and ..."
tare.dfps.state.tx.us/search/ChildDetail.jsp?TareId=29739

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] eats ” in Google search: “Ahmad eats”

A: "Ahmad eats free meals... Ahmad particularly likes aglio olio... Ahmad doesn't mind vongole as well... Ahmad likes it when there are wrong orders. ..."
beautynbeast.blogspot.com/2007/08/ahmad-strikes-again.html

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] wears ” in Google search: “Ahmad wears”

A: "Ahmad wears exclusions in terms of Waleed's temper. Almost no straight claims are enormous and other fun chickens are frightened, but will ..."
groups.google.com/group/alt.pets.gerbils/msg/a2ae356b6e65d191

--------------------------------------

Q: Type in “[your name] was arrested for” in Google Search: “Ahmad was arrested for”

A: "Ahmad was arrested, for still unknown reasons, at his home in Safwa city, in the Eastern province, on 13 September ..."
www.amnestymiami.org/Newslet/122005.pdf

--------------------------------------

Q: Persons Ahmad wants to tag; (not from Google)

A: Everyone! Hehehe...

Oh no! My Keys!

Yesterday (20-7-2008), I experienced a tense moment. It went like this, I went back to my hostel last night. I arrived at 10.00 pm. Masuk bilik, keluarkan henfon, dompet, kunci dan lain-lain. Pastu teringat ada tertinggal barang dalam kereta. Tertinggal botol air. Keluar bilik, kunci pintu...pastu time dah tutup pintu tu, baru teringat kunci bilik ada atas meja! Aaarghh! Pikir apa nak buat. Pergi tingkap...ingat boleh capai la kunci tu padahal jauh ngan tingkat...dah la tingkap ada pagar...hadui...

Lepas tu pergi bilik Alif, Shariff, Nizar dekat K21 sebab Amir selalunya ada kat sana. Tengok lampu bilik diorang bukak...tapi time ketuk takde orang jawab pulak..pastu pergi bilik Afdhal...takde jugak. Hmm...mesti diorang pergi makan ni. So, terus pergi KTDI. Cari-cari takde...cari dekat FKE, takde jugak...huhu..nak call, henfon dalam bilik..huhuhu...balik blok..ingat dah nak pecahkan je pintu tu...tapi kang susah pulak nak kunci bilik. Pergi balik ke K21. Diorang belum balik. Tunggu je lah depan bilik diorang sampai diorang balik. Ada la tunggu dalam 5 minit kat situ. Pastu terpikir nak cari dekat K01..pikir diorang online kat sana. Sekali jumpa diorang...yay! Minta tolong Amir tanya kawan dia ada tak kunci bilik lama dia. Sekali dia takde kredit. Takpe..kalau takde, boleh tumpang tido bilik diorang kejap. Esok pagi boleh pergi pejabat...pastu Amir pinjam henfon Wan...dia call kawan dia...ada kunci..alhamdulillah...hehe


The Number 1

Kena tag dengan Kakngah...best la tag2 nih..keh3..

1 minit yang lalu, apa anda buat?
- Call orang untuk tempah court futsal nak main malam ni...

1 hari yang lalu, apa anda buat?
- Hmmm...semalam tak buat apa-apa sangat. Balik dari qiam dekat rumah Ustaz Wan, then balik rumah, pastu rehat kejap. Pastu Ammar Taqi ajak pergi main paintball dekat Impian Emas tapi takde duit...sekali masuk nak kena bayar RM 20 ++...huhuhu.. Er, tu je la kot...tapi kalau Sabtu and Ahad lepas ada pergi rehlah dekat Kulai...best!

1 hari lagi, apa anda akan buat?
- Tengok la cane...no one know the future...hahaha

1 orang yang terakhir menelefon kamu?
- Ibrahim...dia tanya pasal plan futsal malam ni..dah gatal kaki dia tu nak main...hahaha

1 makanan yang baru dibeli?
- Mak yang beli, pergi teman je Mak pergi pasar....beli sayur and buah...

1 barang yang baru hilang?
- Sikat...hilang time pergi rehlah hari tu...

1 cerita yang baru ditonton?
- Kungfu Panda!!! Tengok time rehlah tapi tu pon tak habis tengok daaa...tertido..huhuhu

1 hal yang terakhir digosipkan?
- Gosip? Tu bukan untuk orang perempuan je ke? Hahahaha...

1 kata yang ingin diluahkan?
- Er...mana boleh cakap..kantoi la nanti...hehehe

1 buku yang sudah dibaca?
- The Silmarillion...tapi belum habis lagi...hehe

1 penyakit yang sering datang?
- Batuk and selsema..

1 keinginan?
- Sama macam Kakngah...nak kurus...hahaha...and tough...keh3... ceh, cakap je lebih...hehe

I tag everyone!! Hehehe..


Basikal...

Rabu (11/6/2008). Satu kejadian berlaku. Petang tu rasa macam nak keluar exercise naik basikal tapi tengok tayar pancit la pulak. Hadui...malas nak pam. Tapi takpe, pam la juga tapi angin tak penuh. So, I went to Shell and isi la angin...Shell yang dekat depan Shell that used to be Projet. Dah isi penuh, berkayuh la menuju ke Taman U lama...ikut jalan straight tu. Sampai Taman U lama, rasa haus giler...dompet pulak lupa nak bawak, nasib baik tadi Ayah ada kasi duit letak dalam poket seluar. So lepas ni plan nak pegi beli air lah kat kedai.

Tetiba kepala rasa semacam. Ish, peningnya. Apesal ni? Tadi ok je. Tengok jam dah pukul 6.45 pm. Eh, takkan nak pitam kot? Memang rasa lalok giler. Rasa nak muntah pun ada. So, benti la kejap tepi jalan tu. Mata dah blur. Amek handphone dalam poket, baru pikir nak phone Mak suruh amek tapi tak jadi, boleh tahan lagi kot ni. About 5-7 minutes or so...kepala dah mula ok sket...mata dah tak blur sangat. Cross jalan, pegi kedai, beli air...ahhh lega. Tengok jam dah nak dekat pukul 7. Kena balik cepat ni. Dah la jauh lagi. Ok, takpe. Teruskan je. Dalam pukul 7.15 baru sampai rumah...Mak dengan Aimi tengah dinner...ingat nak join sekali tapi selera langsung takde...then terus pegi mandi. Lepas solat, terus tido. Pening tu ada rasa sikit-sikit...


Johor - KL - Johor - Kelantan

Agak-agak you all boleh paham kan tajuk tu? Sonang je...balik kampung la..hahaha...start balik KL 22 Mei lepas. Balik KL pun sebab Ayah ada bengkel dekat One World Hotel. Hotel tu dekat je dengan rumah nenek kat Taman Tun. Mak ngan Ayah pegi tido sana while me, Aimi and Aida tido rumah nenek...we all duduk KL sampai hari Jumaat je sebab Sabtu tu ada jemputan kahwin dekat Johor, tu yang balik Johor dulu tu. Kalau tak terus gerak ke Kelantan from KL. Eh..takleh jugak, kena balik Johor dulu sebab kena hantar Aimi balik because dia ada Mukhayyam Form 5...sedih dia tak dapat ikut pegi Kelantan.


So in KL we didn't go jalan-jalan sangat. Takat kawasan situ je, tapi best sebab ada One Utama. Tak payah pegi jauh-jauh, One Utama dah cukup. Gabak besar pulak tu. The second night, we stayed at the Hotel with Mak and Ayah...ye la..nak jugak rasa duduk 5 star hotel...jakun jugak la time tu..hahaha. katil ada dua tapi satu katil muat dua orang....apa lagi, join sekali la! Hehehe...but I still had to sleep atas lantai...takpe, dah biasa dah..hahaha. Dekat hotel tu ada swimming pool...tiap hari we all pegi mandi..hahaha! So, plan esok nak pegi tengok wayang sama-sama...cerita Narnia Prince Caspian. Memula nak tengok Indiana Jones tapi Aida nak tengok Narnia dulu. Well, ok then, Narnia it is. Well, sekali tengok best pulak cerita tu...hehehe. Esok tu baru pergi tengok Indiana Jones...one of my all time favourite movies....Ayah pun excited! Hehe.. Lepas tu pegi shopping sikit la dekat One Utama tu...pegi kedai buku...pegi Giant...and so on...



Hari Jumaat we all balik Johor balik...esok tu ada kenduri kahwin...ada 3 jemputan kot...tak ingat. Ingat nak makan je..hahaha! Ahad tu Ayah kena pegi balik KL sebab ada conference. So, hari Selasa pagi gerak ke Kelantan.
Memula plan nak gerak pukul 4 pagi, pastu pukul 6 pagi, last-last gerak pukul 7.45 pagi...hahaha.


On the way ke rumah Tok Ayah tu we all singgah rumah Cek Su dekat besut....memula plan nak tido situ kalau Nenek Cek ada lagi kat situ. Nanti pagi esok tu boleh hantar Nenek Cek balik. Tapi rupa-rupanya dia dah balik pagi-pagi lagi so we all datang singgah je la...dapat la makan murtabak gabak tu...hehe. Sampai rumah Tok Ayah pukul 9 lebih..penat seh.


Fuh, balik Kelantan kali ni panas giler! Memang panas semacam je panas dia...berpeluh je memanjang. Kipas pulak slow, so asyik mandi je...hahaha. Esok tu pegi Kota Bharu, did a little shoppping. Pegi Izz punya KB Mall..hahaha. Then macam biasa mesti pegi Rantau Panjang...hehehe. Still hot man...rasa macam kena masak. The day before we all nak balik Johor tu, singgah tempat Ayuh organize petandingan burung tu. Event tu esok, baru ingat nak pegi tapi pagi esok tu we all dah nak balik...



Kings of Europe...!!!


22nd May 2008. A historic night for all Manchester United fans..why is that? Because that was the night when Manchester United were crowned Kings of Europe for the 3rd time in history after beating Chelsea 6-5 on penalties when it ended 1-1 after extra-time. And what a night it had been...the emotions, the drama...fuh! If you watched the match, you know.

:: Kings of Europe 2008 ::

I watched the final at home with my friends (Asyraf, Hasif, and Basyir). At first we planned to watch it at Ayub but Mak didn't gave the green light. So I invited them to watch it at my place. Well, malam tu we all pergi main badminton dekat UTM. Best! Ramai datang. Qayyum booking court satu je, tapi we all guna sampai 3! Hahaha...ye la, dari duduk menunggu turn, baik guna court yang kosong, takdelah membazir masa ek? Hehehe... Then, lepas semua dah habis main, tibalah masa nak balik...sebelum tu Asyraf dah kata nak gerak dulu, dia kena amek ayah dia kat Pejabat JIM sebab nak kena hantar ayah dia ke Surau An-Nur. Time keluar nak ke kereta, tengok Asyraf ada lagi kat kereta...aik? Tadi kata nak gerak dulu...last-last rupanya kunci kereta dia tertinggal dalam kereta...hadui, cane ni? Macam-macam we all pikir cane nak kasi bukak pintu kereta tu...naseb baik time tu ramai lagi...boleh kita bergabung kepala pikir cane nak kasi selesai problem ni. Jam menunjukkan pukul 11 lebih. Asyraf dah janji dengan ayah dia nak amek pukul 11. Then, Asyraf naik Fahim pegi amek ayah dia...while we all masih cari tools yang sesuai...last-last jumpa macam cangkuk...Azhari pun dengan pakarnya bukak pintu then dapat balik kunci tu....alhamdulillah...I immediately sms Asyraf...kata pintu dah dapat bukak. Suruh dia terus gerak, nanti jumpa dekat Ayub. On the way tu, tetiba nampak Myvi Fahim patah balik. Sume benti tengah jalan sebab nak tukar kereta..hahaha.


Lepas tu we all jumpa kat Ayub...minum je, yang lain makan sebab tengok jam dah nak dekat pukul 12. I have to be back before 12 or else Mak will lock me out...huhu. Dah sampai rumah, rehat kejap...then Ayah suruh pegi kedai beli la apa-apa untuk kengkawan time tengok final nanti...dalam setengah jam lepas tu, budak-budak ni pon sampai...Asyraf dengan Hasif je, Basyir balik rumah dia kejap sebab nak mandi...then Hasif pegi amek dia. Lepas setia menunggu jam 2.30 am tiba, final pun dah nak mula...peh! Rasa cuak seh...last time tengok Man Utd main Champions League final tahun 1999, time tu tengok dengan Kakngah...hehe.





Kick-off. 1st half Man Utd control game...serang punya serang....Schloes buat one-two dengan Brown. Brown cross ke Ronaldo dan GOAL!!!!!! Kitorang sorak melompat-lompat! GOAL!!!! Asyraf terus sms budak-budak Chelsea (Zahid, Khalid, Afif ngan Amin Khidzir)...hahahaha...sure bengang je diorang...hahaha...nak sms Saif tak dapat...dia kat Mesir...hehehe...lepas tu Man Utd dah boleh lead 3-0. Tevez ngan Carrick, cekap pulak Cech malam ni...tetiba Chelsea counter-attack, Essien shoot. Terkena belakang Vidic dengan Ferdinand...bola jatuh ke Lampard dah dia score...time tu we all senyap je. Tak tau nak cakap ape...gol naseb...huhu..dah la gol last minit...minit ke 45...baru nak lead time half-time. 2nd half, Chelsea pulak control game...Asyraf dah macam nak tido..takpelah, dia pun kurang sihat time tu...banyak chance from both sides...full time 1-1. Start extra-time. Chelsea shoot kena tiang dah palang. Fuh! Cuak giler! Then Giggs shoot, Terry pulak boleh tanduk ke atas....aaarrgh! Tension! Habis extra-time. Penalty shoot-out. Hadui...lagi cuak sebab last time Man Utd kalah penalty shoot-out ngan Arsenal time FA Cup final 2005.

:: Ronaldo scores the opening goal ::

:: Lampard scores for Chelsea ::


Memula Tevez amek, dengan mudah beat Cech 1-0. Then Ballack. Van Der Sar dah teka betol tapi gol jugak, 1-1. Lepas tu Carrick, sama jugak dengan senang gol, 2-1. Lepas tu Belletti, Van Der Sar salah teka, 2-2. Ronaldo...time tu kitorang macam kurang konfiden walaupun dia dah banyak kali gol penalti. Ronaldo shoot, Cech save! Kitorang terpaku. Tangan dah atas kepala. Then, Lampard, Van Der Sar dah dapat pegang sket bola tapi masuk jugak, 2-3. Hargreaves, 3-3. Ashley Cole, sayang Van Der Sar tak dapat save sebab dah lawa dive, 3-4. Nani, time ni dah macam rasa kekalahan, takut Nani shoot tinggi...sekali gol, 4-4. Lepas ni kalau Chelsea gol terus menang...nak tengok sape amek, Terry! Poyo giler! Nak jadi hero Chelsea ar tu. Dia shoot, hati dah berdebar. Sekali dia slip pastu shoot kena tiang! Hahahahahaha!!!! We all gelakkan dia! Haa tu ar nak sgt jadi hero! Amek kau! Yes! Ada harapan lagi. Anderson. We all tak konfiden sebab dia tak penah score lagi utk Man Utd. Dia shoot tengah...gol, 5-4. Kalou, 5-5. Giggs, konfiden. 6-5. Anelka...Van Der Sar tunjuk tangan dia macam dia nak dive ke kiri. Sekali Anelka shoot ke kanan, Van Der Sar save!!!! YAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!! Champions!!! Kitorang melompat macam orang giler! YEAAAAHH!!!!! Giler ah penat seh bersorak. Lega pun ada. Fuh! What a night!

:: Terry missed penalty ::


Penalty shoot-out:
MANCHESTER UNITED 6
Tevez [O]
Carrick [O]
Ronaldo [X]
Hargreaves [O]
Nani [O]
Anderson [O]
Giggs [O]

CHELSEA 5
Ballack [O]
Belletti [O]
Lampard [O]
A. Cole [O]
Terry [X]
Kalou [O]
Anelka [X]



Cinta dan Sukses...

Sabtu (17/5/2008) ada program Cinta dah Sukses dekat Pusat Islam, JB. Program ni budak-budak R2J2 yang handle. Malam semalam dah plan dengan Asyraf nak gerak ke Pusat Islam sama-sama. Dia suruh kumpul dekat Skudai Parade pukul 7.30 pagi...tengah siap-siap pakai baju sume, Asyraf sms kata dia datang lambat sket sebab adik dia dengan kawan-kawan dia belom mandi...tetiba Ahmad Md call...dia kata nak tumpang sekali. Then pegi la amek dia dekat rumah Basyir....ingat Basyir nak tumpang sekali, lama jugak tunggu...dalam 3 minit tunggu...peh! Sekali tak sebab Basyir kena siapkan montaj R2J2 untuk present time majlis. Diorang tak tido sampai ke pagi buat montaj tu...

Then, drove straight to Skudai Parade. Asyraf tengah tunggu ni. Sampai-sampai je dekat kawasan Skudai Parade tu, tetiba nampakla kereta Kancil merah Asyraf. Tetiba dia terus nak gerak. Ingat dia dah lama tunggu, terus nak gerak....apa lagi flash la dia...pastu dia pun berhenti...hahaha...suruh dia gerak terus...jom! On the way to Pusat Islam...ada sket adegan yang mengelirukan. Silap masuk jalan. Ye la...dah lama tak datang Pusat Islam (ceh...alasan). Termasuk lorong awal...patutnya lorong yang depan lagi tu. Finally, we arrived safe and sound at Pusat Islam...alhamdulillah...dah siap pakai kasut, sikat rambut sume...terus masuk dalam...kena pegi daftar nama dulu...dah tulis nama then everyone got a free file and mineral water....lepas tu we all pergi breakfast kejap. AJK dah sediakan makanan...best seh, dah la datang takyah bayar, dapat benda sume free je...hahaha...dah habis makan pegi masuk balik dalam. Singgah kejap gerai R2J2....wah, ada lagi jual kitorang punya buku...buku R2A...ceh, bukan main bangga lagi ketua editor buku R2A...ceh...hahaha. Pastu time nak masuk dewan je AJK halang, tak kasi masuk...huhuhu. Dia kata seat-seat bawah sume dah penuh...kena duduk atas...hadui...takpe lah...atas pon atas lah. Yang tak bestnya kat atas, kerusi sempit...sakit kaki.

Lepas habis slot pertama Dr Danial habis, ada persembahan dari In-Team pulak...nasyid best-best derg nyanyi...tapi yang slacknya sound system tak bagus....suara diorang jad tak kuat. Lepas tu sambung slot kedua Dr Danial...giler kelakar Dr Danial...hahaha...lps dah habis sume, In-Team nyanyi lagi....dum dam dum dam....habis nyanyi...then kuar dewan, pegi tempat pameran...dah puas tengok, ingat nak pegi makan, bau pun macam sedap je...bau nasi ayam. Sekali sampai nasi sume dah habis...hadui...Salman kata dia dah makan 2 bungkus! Ces! Hahahaha...lawak giler...tapi takpelah, bukan kita bayar pun...mungkin hari ni kitorang takde rezeki...Salman pulak yang dapat rezeki lebih..hahahaha...

Sebelum tu we all dah plan nak pegi lawat Zuhaili dekat tempat keje dia...boleh la makan seklai kat situ. Hafizul Amin la yang semangat ajak kitorang. Then call Qayyum. Dia kata dia on the way. Suruh dia terus ke Masjid Sultan Abu Bakar, we all belom Zuhur lagi. In the meantime, cari Hafizul Amin...mana dia? Tadi kata nak pegi jumpa Zuhaili sama-sama? Lepas dah habis solat, layan kejap makan aiskrim...sedap giler aiskrim jagung...then call Hafizul Amin, tanya dia dekat mana? Laaa...dah balik ke? Tadi bukan main semangat ajak kitorang...dia kata ada hal jap...adik dia Talhah ada dengan kitorang...ugut nak bantai Talhah kalau dia tak datang...(saje je main-main...hahaha). Talhah pun layan....ckp dekat abang dia suruh datang selamatkan dia...hahahaha....then call Zuhaili...nak tanya dia keje kat mana? We all nak lawat. Sekali dia kata dia balik kampung...nenek dia meninggal (Innalillah...).

Ok, sekarang ni nak pegi makan mana? Hasif ajak pegi makan dekat Jusco Taman U. Ok, ajak ramai-ramai pegi Jusco. Dah habis makan, balik rumah...penat giler. So, ape lagi...ZzZzZz...petang tu diorang ajak pegi main futsal dekat UTM...memula nak pegi, sekali terlajak tido...terlepas...hadui...

A Hectic Week

This week has been quite a busy week with many activities besides just staying at home...boring....hahaha...well on Tuesday (13/5/2008) was not much happening, just played futsal at school...got a sms from Asyraf ajak main futsal kat sekolah....well count me in man...hehehe...semata-mata nak main bola...

Then on Wednesday (14/5/2008), dalam pukul 10 pagi lebih pegi jumpa Asyraf dekat surau An-Nur. Nak bincang about hadiah G7 for Hari Guru SMIH on Friday. Tengah nak start hujan lebat time tu...lepas dah masuk surau, about 10 minutes or so, hujan turun dengan lebat sekali...tak terkata...ceh lebih-lebih pulak...hahaha... Ajak Qayyum sekali but he said that at 11 o'clock he has something else to do.....well ok takpe, maybe more important... Lepas tu kitorang bincang punya bincang...dengan Asyraf salah bawak pen (pen takde dakwat..hahaha) tetiba Qayyum datang dengan Ghazi....aik? Tadi kata ada hal pukul 11...dia kata nak main bowling pukul 11...hahaha...apa la buat suspen je. Then, we decided to buy a frame and give it as a present for Teacher's Day...went to Jusco....masuk kedai Hinode...yang kedai RM 5 tuh...cari punya cari, frame ada tapi kecik sangat....tanya kakak situ, takde yang lagi besar ke? Dia kata takde, tu lah yang paling besar....hmmm ok fine. We all kata pada kakak tu we all nak cari kat tempat lain dulu...haaa tu la sape suruh tak jual yang besar sket...kan dah hilang customer...hahaha... Finally we found what we were looking for...quite a nice frame...simple but nice...

Then, Qayyum ajak we all pergi main bowling dekat Daiman Bowling at Johor Jaya...at first in my mind I though it was Diamond Bowling but when we arrived, the sign was Daiman Bowling....laaaaa...hahaha. Time tu ada macam sort of tournement going on antara sekolah...MSSD if I'm not mistaken...so the place was crowded with people and many school kids....mula la rasa segan nak main sebab bukan terer pon main...kang bola masuk longkang...malu jek...hehehehe....tapi main jugak...dah alang-alang dekat situ, takkan nak patah balik semata-mata segan kan? 1st game I got 3rd place ahead of Qayyum and behind Asyraf who was in 2nd...Ghazi took an unassailable lead. Me, Qayyum and Asyraf ada la fight sket...hahaha...then Qayyum macam tak puas main...ajak main one more game. 2nd game...I got off with a bad start with hitting just one pin compared to the 1st game which I hit 9 on my first throw (ceh...bangga. Hahaha). Then I got a strike! Yeah! This time I was in the lead....with Qayyum behind me....but alas, I made too many mistakes which gave Qayyum the chance to cut my lead and overtook me in 1st place...huhuhu...while Asyraf and Ghazi had to fight to avoid finishing last....Asyraf got a big chance to finisd 3rd but he too made a few mistakes at the end to lead Ghazi to claim 3rd place....huhuhu...then we all head back to Skudai....petang tu pegi sekolah lagi men bola...yeah! Hahaha....

That night, I had another thing to do....I had to design the content to fit in the frame for the present for Hari Guru...plan kitorang pagi tadi nak letak semua gambar budak-budak G7 dengan ucapan Selamat Hari Guru dan lain-lain. Buat punya buat...dalam pukul 2 pagi, belum siap lagi. Ada lagi dalam 10 gambar takde. Frame pun dah penuh, 10 gambar lagi tu nak letak celah mana? Ah! Takpe lah, pergi tido dulu, pagi esok boleh sambung balik...huhuhu...ZzZzZzZ...

The following day (15/5/2008), sambung balik keje yang tertangguh semalam...edit sikit background dia...kasi ada bunga-bunga sket..takde la nampak macam kosong je. Mintak tolong Asyraf lagi. Mintak dia tolong carikan gambar yang belum ada. Then tanya dia macam mana nak kasi muat semua gambar budak-budak ni. Then dia kata suruh buat dua layer...Wah! Berhasil. Smart la acap...hehehe.. Then dalam pukul 2.30 tu siap. Ajak Asyraf pergi print dekat taman U. Dia kata maybe dia datang lambat sket..ok takpe...boleh tunggu kejap. Then got another sms from him. Dia kata dia kena pergi teman mak dia pergi Tabung Haji....dia suruh pergi print dulu...nanti petang tu boleh tunjuk dekat sekolah sebab nak pergi main bola lagi...hehehe. Then I went to I-Print at taman U...tanya abang yang dekat situ, berapa harga untuk print...explain punya explain...last-last dia kata harga RM 10...Fuh, lega. Ingatkan mahal lagi...Ayah kasi RM 20 jek..hehehe...takut harga dalam RM 50 ke...mana ada duit nak bayar...hahaha.... Lama jugak tunggu nak print tuh. Lebih setengah jam tunggu baru siap. At the same time Hasif sms tanya petang tu pegi sekolah tak main bola? I said pergi tapi maybe lambat sket la...lepas Asar baru boleh gerak sebab belom habis printing lagi. Lepas dah habis print...bayar dekat kakak tu...terus keluar dari kedai...bawak kerete sampai Caltex then tetiba patah balik ke kedai tadi...tertinggal pen-drive...huhu..nasib baik ingat...


:: dah siap... ::

Balik rumah, tukar-tukar baju then pergi sekolah...lalu highway...bayar tol...tetiba ada lori halang pulak...lambat nye...hehehehe...then sampai sekolah...jumpa Iqram and Ashraf Ahmad...tetiba Iqram tanya, "Eh mad, ape ni?". Dia amek benda yang ada dekat tingkap depan kereta....tengok-tengok saman! Ces, kena saman pulak sebab takde kupon time parking petang tadi dekat taman U...haduih...macam mana boleh lupa pulak nak letak kupon...lupa langsung...dah la kena bayar RM 30...!!! Kupon 60 sen je...nasib baik kertas saman tu tak terbang time lalu dekat highway...kalau tak memang tak tau pape pasal saman tu pastu nanti tetiba sampai surat amaran dekat rumah...tak tau pape...huhuhu...time tu memang tension. Takpe lah. Lupakan dulu. Main bola dulu...hehehehe...


Friday (16/5/2008) was Hari Guru....pergi sekolah dalam pukul 10 pagi lebih...ada lori halang lagi....hahahaha. Asyraf dah pergi awal-awal pagi lagi...nak main sukaneka...then sampai sekolah. Called Asyraf. Asked him where were they at. Dia kata ada dekat kantin....jumpa Iqram, Ashraf Ahmad, Qayyum, Aslam and Ghazi....then bincang macam mana nak present hadiah tu. Time bila nak kasi. Tanya pengarah program (Abbas Jelani) boleh tak kasi we all sket masa untuk we all kasi hadiah tu. Dia kata macam tak sempat je. Takut tak cukup masa. We all convinced kan dia yang kejap je. Tak sampai 2 minit dah boleh selesai...dia still macam tanak kasi. Dia suggest suruh kasi time jamuan guru nanti. Tak best la time tu...time sekarang ni la best....time guru-guru semua tengah kumpul. Last-last kitorang pergi jumpa MC kata nak amek masa sket untuk kasi hadiah tu....then dia kasi...we all sume pon pegi ke depan... except Ashraf Ahmad, mana ntah dia pegi...hahaha...cabot la tu..hahaha. Then tak sampai 1 minit dah selesai dah... After that, we all pergi SRIH pulak....tengok sambutan Hari Guru diorang pulak....

:: cover dulu frame....kasi suprise...hahaha... ::


:: yaaa...time ni baru bukak...hehe ::


:: singgah kedai SRIH jap ::

:: kumpulan koir SRIH ::

:: sempat lagi amek gambar...haha ::

Lepas dah puas amek gambar semua, tetiba rasa lapar pulak. Padahal dari pagi tadi lapar sebab tak breakfast... So, we all decide nak pegi makan dekat luar sekolah...pegi warung yang dekat bawah tu. First time pegi ni. Asyraf kata dia dah banyak kali pegi...order sup campur. So order la sup campur....while me and Qayyum ordered nasi goreng kampung je...haha. Tengah syok-syok makan tetiba Ashraf Ahmad cakap dalam soto dia ada lalat pulak....hadui...takpe lah, rendamlah lalat tu, kan ada penawar...hahaha...dia kata lalat tu asal dari sup campur kitorang....peh, takpelah. Buat-buat tak tau sudah...sup tu konon-konon lebih 2 kolah ar...huhuhu...sambung makan sampai kenyang. Dah habis makan sume, gerak masjid nak solat Jumaat...budak-budak sekolah sume dah pegi...hahaha...tapi belum masuk waktu lagi pun....so technically we all tak buat salah apa pun...hahaha. Sume dah masuk van Iqram. Sedia untuk gerak. Tapi nak start van punya la lama...hahaha. Iqram start van dia bukan guna kunci, memula kena guna skru-driver nak kasi lampu merah menyala...pastu baru start guna cara orang nak curi kereta...alaa yang cara orang sambung-sambung wayar tu...tapi masalahnya nak kasi lampu merah nyala yang lama giler. Payah betol. Kesian pulak dengan Iqram...hehehehe. Bila dah dapat start (akhirnya...fuh), Iqram pun terus speed...mak aih! Sampai masjid, parking dah penuh....dia pun pergi park belakang lori sampah...haduih...tade port lain ke...hahaha...so terpaksa la tahan nafas...dengan tak kuncinya van (sebab takde orang nak curi pun van dia...dah buruk giler...hahaha), terus bergegas ke masjid...tetiba terserempak dengan Hafizul Amin...lambat pulak dia datang...majlis semua dah habis..huhuhu...tapi takpelah, dapat jugak jumpa dia..hehehe.


Then lepas dah habis solat Jumaat, nak balik sekolah balik...naik van Iqram. Kali ni ramai pulak nak tumpang Iqram balik....ada budak-budak sekolah sekali...tak ingat sape. So, dengan bau lori sampahnya, nak start punya la susah...hahaha...dah la panas! Panas terik pulak tu...peh! Bau lori sampah plus panas terik! Kombinasi yang menakjubkan...hahaha. Last-last dapat jugak start...huhuhu.


Lepas beberapa minit je we all pun sampai balik ke sekolah....tengah bual-bual dengan Pakcik Salleh, tetiba Aimi datang...cakap nak balik. Time tu baru pukul 2...kata nak balik pukul 2.30...tapi takpelah, dah la tengah panas giler ni. Balik je lah...kasi Aimi kunci kereta jap. Suruh dia taruk dulu barang dia dalam kereta. Nak sambung bual-bual lagi dengan diorang. Then, terus ke kereta...start kereta while Aimi pegi panggil Aida...sambil tu pegi paip sebelah tu basahkan rambut dengan kereta sekali...panas giler time tu...huhuhu...dah la kereta takde air-cond! Sebelum tu suruh Aimi pegi beli air jap...panas, nak minum air...huhu. Lepas Aimi dah siap panggil Aida...terus balik...bukak je air-cond walaupun keluar angin panas je...then time dah sampai dekat Desa Skudai, tetiba air-cond sejuk pulak...yes! Begitu nikmat rasanya air-cond...hehe...then sampai la rumah...rasa macam tanak keluar kereta pulak...nak rasa kenikmatan air-cond...huhuhu..dalam 5 minit lepas tu baru keluar kereta....rasa air-cond dalam rumah pulak...lagi best...hehehehe...masuk rumah, Mak tengah ada kelas tuisyen...duduk atas sofa sambil baca paper....then baring atas lantai...dengan sejuk air-cond nya, terus terlelap...dalam pukul berapa entah tak ingat...Asyraf sms ajak pegi Jusco...pegi minum sambil makan dekat Jusco....Hafizul Amin dengan Qayyum ada sekali....bangun terus pegi basuh muka then headed to Jusco...sambil-sambil makan tu, tetiba ada orang call....tengok caller ID, rupa-rupanya Afdhal....my classmate at UTM. He asked me where was I and I said Jusco....rupa-rupanya dia nak pinjam spanar....motor dia ada problem sket...suruh dia datang Jusco....selang beberapa minit, nampak la kelibat dia dengan Wan. Jumpa diorang terus kasi spanar which I always keep in my car. Lepas dah habis makan, ingat nak pergi sekolah main bola. Tapi tengok jam dah pukul 5 lebih...sempat ke nak main? Solat Asar pun belum lagi. Hmm...takpelah, tak jadi main dekat sekolah. Main malam ni dekat Pulai Utama yang ISMA dah tempah untuk setahun....


Malam tu pukul 9 pergi Pulai Utama....sampai tempat futsal tu tengok gelap je. Ada ke tak main malam ni? Kalau takde memang frust lah. Takpe lah, tunggu je la diorang sampai....dalam pukul 9.05 tu tetiba ada sorang abang ni datang pasangkan lampu gelanggang...lepas tu datang la beberapa orang nak main futsal....budak-budak ni belum datang pulak. Tunggu je lah lagi. Lepas semua dah sampai...start main. Tengah main-main tu, tetiba Basyir kata malam ni ISMA tak tempah! Aduih! Cemana ni? Kena bayar ke? Dah la tak bawak duit sangat. Bawak duit syiling je. So, stop main pukul 10. Selalunya kalau ISMA tempah, main sampai pukul 11. Lepas tu plan nak pegi minum-minum dekat Restoran Aliff. Tapi terus borak-borak sampai tetiba abang yang jaga tempat futsal tu tanya we all pasal bayaran. Hadui...cemana ni? Kena bayar jugak ke? Terpaksa la bayar...tapi budak-budak lain dah balik. Takpelah nanti claim la kat diorang....Asyraf bayar RM50 terus, Basyir pulak bayar RM10. Nanti claim balik kat diorang. Haaa...tu la, borak lama lagi...kan dah kena bayar...hahaha. Lepas tu terus pergi Aliff....dah habis makan-makan semua, terus balik and tido...ZzZzZzZZ...Krooh3....



Champions - Starhill - Gunung Pulai...



On the night when Manchester United were crowned the EPL Champions (11/5/2008), Asyraf told me about Ammar Taqi's plan for the following day. Ammar invited us to join him and his friends to Starhill...nak pegi mandi-mandi kat water theme park dia...hahaha... So, I was very excited for tomorrow's plan.

Ammar said to gather at Starhill at 9.00 am...I went with Qayyum and Asyraf said that he may be a little late because he had to go to the hospital because his little sister was not well.... When Qayyum and I arrived at Starhill, just when we were about to enter, we saw Ammar's Black Proton Savvy and he was on his way out of Starhill...!!! We were quite confused at that time...then Qayyum asked Ammar what's happening and Ammar said that the theme park is closed today...huhuhu...kacau daun betol la...habis punah kitorang punya plan nak pegi mandi-mandi...hahaha...but wait, never despair...there's always plan B...hahaha... So, Ammar pun tanya la kat Qayyum kat mane lagi tempat boleh we all pegi mandi-mandi...kat Pulai Springs...tak tau plak kena bayar berapa...Qayyum then call Ishaq...dia pun tak tau gak berapa kena bayar...dia suruh tanya mak cik mane ntah...maleh la..haha...then Ammar kata kita balik taman U dulu...lepak-lepak kat rumah ikhwah...

Dalam pukul 10 lebih tu, diorang buat keputusan untuk pegi mandi kat Gunung Pulai....hmmm best gak. Lama dah tak mandi sungai...huhuhu...before that, we all singgah Petronas jap. Qayyum nak isi minyak while the others pegi beli roti and air...then off to Gunung Pulai...sambil tu asyik pikir pasal Asyraf je...sempat ke tak dia nak join ni? Huhuhu...sedih kalau dia tak dapat join kitorang...

Kira-kira pukul 11 tu we all sampai....ingat lagi time form 3 buat Mukhayyam kat Kem Kaizen...best-best...hahaha...ingat Encik Samad...hahahaha... Ok, back to the main story...pastu we all pon bentang la canvas kat situ...sambil-sambil makan roti sapu planta and reading the newspaper...berita utama "Manchester United Champios..." hahaha...yang Ammar dengan Azrul pulak hilang ke mana ntah....pegi mandi la tu...tapi dalam 10 minit lepas tu, diorang pun kembali. We all angkut sume barang nak pegi port lagi best...ingatkan dekat, tengok-tengok nak kena daki bukit...peh..ada la penat jugak...dah lama tak pegi trekking...hahaha..

Then sampai la ke port yang baek punya....ada air terjun, then ada macam pool kat situ...best. Dalam air pon boleh tahan...takat dada..best la tu..hehehe. Sayang la tak bawak kamera time tu...boleh pulak terlupa...huhuhu. Ammar semangat sampai bawak snorkelling gear...hahahaha...celah mane nak selam...hahaha lawak giler...tapi best gak dapat tengok dasar sungai tu...hehehe...

Mandi-mandi..then after about 2 hours or so...tetiba ada satu family datang tempat kitorang....after about half and hour, we all pun dah nak gerak balik...kasi lah family tu enjoy kan? Kesian diorang nanti...penat-penat daki, tengok-tengok kitorang ada kat situ...

Lepas selesai tukar baju sume....we all solat Zohor...then Azrul kasi tazkirah sket...cakap pasal pokok dan lain-lain tentang alam...hehehe. After that, we all gerak balik Skudai....I slept the whole way! Penat mandi...hahaha...ada la terbangun kejap-kejap.....I was also feeling kinda drowsy and pening-pening...huhuhu... We all lunch dekat Kafeteria Noor yang dekat taman U tu...lepas habis makan...Qayyum kata nak ajak pergi main bowling tapi semua time tu dah macam malas and penat...diorang ada yang belum kemas baju lagi...So, plan nak pegi main bowling tu tak jadi...I went home and terus tido!!! ZzZzZzZ...hahaha...


Nak makan mane??

"Nak makan mane?" This question will always be asked everyday....selalunya time malam la, time nak dinner. Memang tak sah kalau soalan ni takde orang tanya..."Nak makan mane?" Then, the answer pon setiap hari sama...."Er, memane la" or "Sukati la memane, aku ikut je" or "Memane lah tak kisah"...tak dpt jugak conclusion nak makan mane...hahaha...ingat macam nak buat jadual la nak makan mana tiap malam...tak pon everyday, sorang decide nak makan mane, then we all kena ikut tanpa bantahan...hehehe...

Haaa...tu la we all. Dah tak tau nak makan kat ne dlm UTM tu...everyday benda yang sama je....boring betol...hahaha...dah khatam hampir semua kafe kat dlm UTM sampai boleh nilai tiap satu....hahaha. Cengal (sedap tp we all selalu makan for breakfast or lunch je, kalau malam x best), Meranti (air murah, best!), FKE (selalu habis stok tp sedap! hehe...), KTR (tak recommend coz masak lambat...hehe), Mak Jah (dah muak), Kolej 11 (1st and last time pergi), KTHO (pun lambat gak), Warisan Tunjang (kurang sedap), KDSE (hmmm...boleh tahan sedap dia), Center Point or CP orang salu panggil (jarang pergi), KTDI (chicken chop sedap tp masakan panas dia tak sedap lagi2 nasi goreng. Korang order la nasi goreng ape pon, sama je nasi goreng dia, cuma tmbh2 sket je)....haaa, kalau time nak tgk bola mesti pergi either FKE atau KTDI sebab diorang tutup lmbt, lps Subuh baru tutup rasanya...hehehe.

So, whenever dah tak tau sgt nak gi makan mane, last2 makan kat luar....kat taman u or Jusco....hahahaha!!


Melayu ke??

Something happened to me the other day that I will never ever forget for the rest of my life. The story went like this....it was Thursday and my last class of the day finished at 6.00 pm...I was very tired at that time and when I went back to my room, I finished 2/3 of my homework and went straight to my bed and sleep...

Then, I woke up and looked at the clock that was on my study table and the time was 7.35 pm! I have and extra class at 8.00 pm that night. So I woke up my friends and rushed to the toilet and after Maghrib, I put on my shirt, took my bag and suddenly there was a knock on the door....

I immediately opened the door and there were 3 people which I guessed were from the surau...diorang nak ajak pergi surau la tu... There was a slight pause for about 3 seconds which they stood there and stared at me. After that 3 seconds pause, one of them asked me, "Melayu ke??". I was quite suprised that he asked me that question...then I simply answered, "Melayu la". Mak aih, rasa tersinggung seh orang tanya soalan macam tu...ada ke patut? Macam takde adab je.

When they saw me with the bag in my hand, they asked me, "Oh, ada urusan ke?". Then I said, "Ha'ah ada kelas, dah lambat dah ni". Then I went straigth down to my car and went to class....


Phone Tag



1. What color is your phone?
- Blue

2. Who's the first person who comes up under the letter M?
- Maryam Rashid

3. Who's the last person you called?
- Aimi my sister

4. Who was your last missed call from?
- Afdhal my classmate

5. Who's the 2nd person who comes up under D?
- Dr. Sulaiman, pengetua KTDI

6. Who's speed dial 2?
- My home

7. Who's the 3rd person who comes up under Z?
- Zakaria

8. Who was your last received call?
- Amir my classmate

9. Who's speed dial number 4?
- No one

10. What is your background?
- A river i guess...hahaha

11. How many text messages do u have?
- 179...hahaha

12. Who's in ur speed dial ?
- Rumah

13. What's the 5th message say in your inbox?
- "tuRpasal.."

14. Who's the 1st person who comes up under B?
- Busu

15. Who was your last text message from?
- Kak Dayah, "X la,dorg duk je rasenye.urmm ad membe x nk j0in.s0k og ad ms fre x?"

16. Name every person you have text messages from:
- Kak Dayah, K.Y. Chee, Afdhal, Asyraf, Helmi, Nawal, Rasyid, Fathi, Nizar, Amir, Zubair, Shariff, Munirah, Kaklong, Hafizul, Taufik, Mayura, Fauzun, Najlaa, Afif, Alif, Izzah

17. Have you seen the 101 Chuck Norris facts?
- What's that??!!

18. Who's the 9th person on your missed calls?
- Abbas

19. What does the 3rd message in your Outbox say?
- "Ye ke? Sbb time org lalu, dia promote2 lg. Pg sok kol bape?"

20. Who is the first name in your Phonebook?
- Aida my little sister

11 People

I got tagged by my big sister.

Can you name 11 people you can think of right off the top of your head? Don't read the questions underneath until you write the names of all 11 people.This is a lot funnier if you actually randomly list the names first. No Cheating!!!

1. Afif
2. Asyraf
3. Kaklong
4. Nawal
5. Layth
6. Kakngah
7. Shariff
8. Saif
9. Afdhal
10. Fahim
11. Hafidz


How did you meet 10?
- At primary school

What would you do if you had never met 6?
- Impossible not to have met her

What would you do if 6 and 2 dated?
- Hahahaha...lawak2..

Have you ever seen 4 cry?
- Er...no

Do you think 1 is cute?
- Haha...I think so because he has many admirers

Tell me something about number 11
- He's smart

How do you know 8?
- I've known him since kindergarden

Would you ever go on a date with number 5?
- Hehe...he's a 1 year old la...tp ok ape...jom Pak Tih bwk gi jalan2..hehe

What's 7's favourite colour?
- Dunno

What would you do if 6 confessed they liked you?
- Haha...she's my sister

Fact about 9
- He's good in badminton, you should see his smash shot...

Who is 4 going out with?
- Hahaha...why don't you ask her yourself...

Who is number 5 to you?
- My cute little nephew

Would you ever live with 11?
- As a roomate maybe

Is 2 single?
- Yeah...hehe

Where does 7 live?
- Kuala Lumpur

What do you think about number 3?
- She's a great sister

What do you like about number 10?
- He's friendly

Favourite memory with 2?
- Too many, don't know which one is the favourite...hehe

An Outing To Batu Layar

Last Sunday (27/1/2008), my family and I went jalan-jalan but Mak didn't join us because she had tuition classes. We cannot watch tv because the tuition classes will be at the living room and since the tv is in the living room, well takkan la nak tengok tv time ada kelas...lagipun Mak memang tak kasi bukak tv punya time dia ada buat kelas...hahaha. So, we either sleep or use the computer. So, back to the main story. That day, we decided to go for an outing but we have to wait after 1 pm because Aida's tuition class finished at 1 pm. Ye lah...takkan nak tinggalkan dia pulak kan? Confirm dia merajuk and only God knows how long...hahaha. Our 1st stop was Giant Plentong to have our lunch and we ate Domino's Pizza...yummy!

After eating, we discussed where to go next and firstly we wanted to go to Kota Tinggi then on the way, the plan changed and we went to Batu Layar instead. It’s been a while since I last time went to Batu Layar and I wondered what it looks like now. The road to Batu Layar now was better than before. Sebelum ni jalan dia bukan jalan tar, tapi jalan yang banyak batu-batu. When we arrived, there were quite a number of families yang tengah picnic dekat pantai tu. Then, we went to see the so called Batu Layar because the rock is shaped like a ship’s sail and that is why it is called Batu Layar. Sadly, the resort was now abandoned and it looks like it is out of business. The Batu Layar looks like it has shrunken because it looks smaller than the last time I saw it which was about 5 to 6 years ago. After that, Ayah parked and we all went to the beach and dipped our feet in the water. Uish, bukan selalu dapat pergi pantai dekat Johor ni. Rasa rugi pulak tak bawak baju mandi, kalau tak boleh kitorang mandi laut…hehehe. Ayah and Aida went and collected sea shells while Kakngah and Aimi pergi ambik gambar sambil posing-posing…hahahaha. While I just took a walk along the beach and sometimes I threw some rocks into the sea. Then I joined Ayah and Aida searching for sea shells and then I found something unusual that I didn’t know what the heck it was. At first I thought it was some kind of polystyrene but when I picked it up and turned it over, it looked like it was some kind of…well I’m not exactly sure what was it but I’m sure it wasn’t a polystyrene alright and it looked like it was bitten because it had what looked like teeth marks on it. I kept wondering what is was but lastly I just threw it away back on the beach. Then it was time to go back home. It was about 6.35 PM at that time and man we were tired. Ayah said he enjoyed the outing sebab kalau dekat rumah, mesti tido je dalam bilik…hahaha.


:: Here in Batu Layar ::


:: Hahaha...what am I doing?? ::

:: Kakngah and Aimi ::

:: Can you see the 'Batu Layar'? ::

:: This is the thing I found ::


We ate dinner at Restu Seafood kat Senai. Actually dah lama we all tak pergi makan kat situ...hahaha. Dulu memang selalu makan kat situ. We then ordered the usual when eating at a seafood restaurant, nasi putih, ikan siakap masak kicap, sotong goreng tepung, udang masak butter, telur dadar, sup tulang and kalian ikan masin for Ayah. Time tengah tunggu makanan sampai, tetiba akak waiter tu datang bawak bubur as-syura kasi kat kitorang, dia kata tauke restoran tu kasi…hehehe. We all tak pernah makan bubur tu sebelum ni, tu yang pelik je kitorang tengok bubur tu sebab bubur bentuk pepejal empat segi warna coklat…hahaha. But then I tried some and rasa dia takde la sedap sangat, kalau makan tak rasa macam nak lagi…hahaha. But then, the tauke tu pun datang kat meja kitorang. Dia berbual-bual ngan Ayah. Ye la, Ayah kan orang Kelantan, tauke tu pun orang Kelantan gak. Dia pun cerita la hari tu ada perjumpaan orang-orang Kelantan and semua dapat bubur as-syura tu. In the meantime, I just kept eating the bubur eventhough I didn’t quite like it, ye la….kalau tak makan, kang kecik hati pulak tauke tu…hehehe. When he saw me ‘enjoying’ the bubur, dia pun tanya sedap tak bubur tu? I said sedap-sedap…hahahaha. Dia kata sebab tak ramai orang biasa makan bubur as-syura tu….hahahaha (yeah, me too). Then, our food arrived. Time nak habis makan tu, tetiba akak yang tadi tu datang lagi. This time dia bawak buah pulak, ada tembikai, papaya ngan belimbing, kata tauke tu kasi lagi….hahahaha. Pemurah betol tauke tu…hehehe. After that, we all went back home. Malam tu ada match, Man Utd vs Tottenham. Ayah predicted the result will be either a draw or Man Utd lose by one goal…hahaha. Well, he was wrong alright because Man Utd won by 3 -1…tu pun Spurs score dulu…hahaha. When the match was over, I went straight to bed and slept soundly…ZzZzZzZz….hehehe.


Goals Galore...!!!

MANCHESTER UNITED 6-0 NEWCASTLE UNITED

Incredible match! Well, if you're a Man Utd fan of course! The 1st half of the match was kinda frustrating coz the scoreline was 0-0 at half time. Wayne Rooney had many great chances during the 1st half but Shay Given always denied him. I guess during the half time team talk, Sir Alex must have done something coz during the 2nd half, they bagged in 6 goals passed Given. What a nightmare for a goalkeeper! It was a very special day for Cristiano Ronaldo as he scored his first ever hat-trick for Man Utd...but frustrating for Rooney as he didn't score but he has to been given some credit coz his pass for the 4th goal was superb where he picked up Rio Ferdinand and he scored beautifully...Cristiano Ronaldo (3), Carlos Tevez (2) and Rio Ferdinand grabbed the goals...