rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Last Rehlah of 2008

Hmm...rehlah...best betol. Minggu lepas hari Sabtu pergi Gunung Pulai, mandi sungai. Hari Rabu hari tu time Majlis Ilmu dekat Pejabat JIM, Ubaidah ajak pergi mandi sungai...dia tanya nak ikut tak? Tengah cari orang ni...ape lagi, mesti la nak! Jom! Ok set Sabtu pagi.

Asyraf dah ajak semua member-member G7 yang lain yang ada dekat JB time tu. Tapi...yang datang Asyraf and myself je dari G7...agak hampa la...dalam ramai-ramai tu, kita dua je datang. Huhu...

Jumaat malam tu Asyraf tidur dekat Surau An-Nur Desa Skudai dengan budak-budak lain sebab lagi pun pagi Sabtu tu semua kena kumpul dekat sana...dia cakap nak gerak pukul 7.00 AM...wah! So dalam pukul 7.30 AM baru gerak dari rumah...hehehe...

Sampai An-Nur, jumpa Umayr (dah jadi ayah sekarang...tahniah!), dengan Salman. Yang lain tengah tidur lagi...haha... Ubai pergi ambil Ihsan Norkhair. We all pun borak-borak la sikit sambil menunggu Ubai sampai. Bla...bla..bla...Ubai sampai. Dia tanya lagi, sape lagi yang belum sampai? Fahim....semalam dia kata nak ikut...SMS la dia...takde reply...dah dekat pukul 8.00 AM dah ni...hmmm call je lah...laaa tengah tido lagi...tanya la dia datang ke tak...dia kata takde transport la nak gi Desa Skudai...adoyai... OK takpelah, we all gerak je lah...kesian Fahim.

So, time tu decide guna 3 kereta. Proton Saga (baru) Ubai, Proton Saga (lama) Umayr, and Perodua Kancil Asyraf....apa lagi, naik la kereta yang paling besar, karang kaki tak muat pulak kalau naik kereta kecik...hehe...naik Saga Ubai dengan Salman and Ihsan...tapi Salman yang bawak...haha...

Vroom...vroom...gerak. Ubai kata suruh pergi ambil Ghazi...hmm muat ke? Tengah selesa gila ni kat belakang...takpe la...cuba dulu muat ke tak...we all gerak dulu dari yang lain...tapi sebelum tu, singgah rumah Salman kejap...dia nak amek barang. Then teruskan perjalanan. Stop dekat bus stop dekat Taman Sri Pulai tu sebab suruh dia tunggu situ...takde pon. Mana dia? Call. Tanya Ghazi kat mana? Oh...dia dekat Petronas depan tu...naik ngan Umayr...

Sampai petronas, beli provisions...coklat, air, roti, newspaper dan lain-lain. Umayr and Asyraf pergi isi angin. Lepas tu breakfast dekat Restoran Yasmin...boleh tahan sedap dia...nasib baik ada Horlicks Ais...biasa kedai Melayu takde...kedai Mamak je ada...

Dah habis makan (roti telur 2 je) , sambung balik perjalanan. Vroom...vroom...bunyi kereta kami...buat konvoi. Tambah lagi satu kereta, Perodua Kelisa Salman G9...dia bawak Basyir and the geng. Sambil dalam perjalanan, kami berempat dalam Saga berborak mesra...haha.

Dalam pukul 10.03 AM kami sampai ke "destinasi". Sampai-sampai je tengok pagar dia tutup...notis "ditutup kepada orang awam, arahan kerajaan Johor" pasal tragedi tanah runtuh beberapa tahun yang lepas. Pergh...frust tapi tak sampai menonggeng la...rilek ah, mesti ada plan B. OK takpe, kita pergi parking bawah sana dulu. Tengok-tengok ada signboard tulis "Parking RM1". Ces, pakcik yang dekat situ dah standby je...tau-tau je...tapi we all tak bayar dulu...bincang kejap nak pergi explore situ ke pergi tempat lain...kalau kita stay situ kena bayar RM1 per kereta. Kita decide pergi tempat lain, pergi yang dekat dengan Kem Kaizen. OK jom gerak!

On the way ke lokasi, berlaku satu kejadian. Tayar Umayr pancit! Wow...what to do? Nasib baik Umayr tak panik...dia rileks je...dan ada Ghazi, pakar cabut-cabut tayar ni..hehehe. Memula cabut tayar tu, nak guna tayar spare Umayr tak boleh sebab tayar spare dia dah botak licin and takde angin...hahaha.... Try tayar spare Saga Ubai...bosar sangat...tayar spare Kelisa, kocik sangat plak...kancil...lagi tak muat... So decide pergi Pekan Nenas cari kedai tayar untuk patch tayar bocor tu. Agak lama la Umayr, Asyraf and Anas Razak pergi...kitorang tunggu di tempat kejadian sambil makan aiskrim beku 10 sen satu tu. Tepi dengan tempat tu, ada rumah orang...tapi nampak gaya macam kedai makan sebab ada banyak meja dan kerusi kat halaman luar dia. Memang nampak macam warung. Then ada sorang pakcik ni naik motor, stop situ and duduk atas kerusi. Nampak la dia minum situ. Basyir pun tanya kitorang rasa-rasa tu warung ke? Dia pun pergi tanya pakcik yang tengah minum tu sama ada tu warung ke. Sekali bukan! Hahaha...dia kata tu rumah dia...hahaha!!!! Diorang memang saje letak meja ngan kerusi kat luar sebab diorang makan kat luar...haha!!! Pakcik tu siap offer lagi nak buatkan kitorang air...all 15 of us!! Haha...baik seh...tapi takpela tanak menyusahkan.



:: Kejadian tayar pancit ::


:: Pekan Nenas yang indah ::


Dalam 2 jam we all duduk situ, finally Umayr sampai dengan tayar baru...wow bau kedai....hehehe...dah siap pasang, gerak! Vroom..vroom... Dalam pukul 12.00 PM sampai pun ke lokasi yang ditetapkan. Semua bawak beg masing-masing...we all kena daki sikit untuk sampai ke spot best tu. Rasa macam trekking...hehe. Dah sampai, terjun! Bush...bush...bunyi kami berseronok di dalam air sungai yang sejuk gila~! Macam-macam jadi...tapi yang penting, it was fun...bergelak ketawa...wah best!

Dekat-dekat Zuhur tu, we all pun nak berangkat pulang...tangan pun dah start kecut...hehehe... On the way keluar tu, berlaku kemalangan. Umayr terlanggar Kelisa Salman sebab tetiba brek and the inersia menyebabkan berlaku juga perlanggaran tu walaupun dah brek gila-gila. Alhamdulillah no casualties, just kemik and lampu kereta pecah. Singgah solat dekat Masjid berdekatan....dah habis berjemaah, did a little taaruf session walaupun dah kenal...saje nak makin kenal antara satu sama lain...hehehe...

Lunch dekat restoran di Taman Teratai. Umayr yang syorkan...nasib baik ada lagi lauknya...Nyum...nyum...slurrp...bunyi kami makan.... Dah habis makan dan bayar, kami pun pulang ke rumah masing-masing....

I had a great day.... Thanks to all yang datang... =)


:: sedapnya makan ::


I've been Tagged

1. Listkan 10 perkara tentang org yg tag kamu

- Adik saya
- Tinggi
- Pakai speck
- Suka makan ayam
- Lahir bulan Mei
- Umur dia 13 tahun
- Minat Jonas Brothers
- Anak bongsu
- Tengah bosan
- Perempuan



2. Masukkan emo yg kamu suka


- Happy
- Kenyang
- Menang



3. Tuliskan novel kegemaran kamu


- The Lord of The Rings
- Harry Potter
- Semua buku tulisan JRR Tolkien


4. Senaraikan 5 benda yang kamu sayang...

- Family
- Handphone
- Kereta
- MP4
- Duit



5. Tag 7 org dgn link blognyer skali...

- sape-sape je lah yang nak buat, tanak paksa...haha




Raya Haji 2008

Raya Haji datang lagi tahun ni...so apa lagi, balik Kelantan la..hehe... Every year kalau ada rezeqi, memang balik Kelantan buat korban. Memula plan nak gerak hari Jumaat (5 Dec), tapi disebabkan sebab-sebab tertentu, hari Sabtu (6 Dec) baru gerak. Plan pukul 7.00 AM tapi gerak pukul 9.00 AM...hahaha.

Lepas tol Skudai, tidur! Bangun-bangun dah dekat Yong Peng. Tengah lapar, belum breakfast lagi. Ingatkan Ayah nak singgah Machap ke, makan dekat Banana Leaf...huhu... Sampai Segamat baru singgah makan. Makan nasi lemak ayam...sedap jugak ngan nescafe ais, milo ais (Lokman paling sedap). Sampai tempat makan tu, jumpa kawan Aimi. Dia dengan family dia pun nak balik Kelantan jugak.

Tips: Kalau korang nak pergi ke negeri pantai timur nu...jangan tido dulu, tido time lalu jalan kat Segamat tu...ape ntah nama jalan tu, Jalan Tun Razak eh? Tak sure...tapi memang bosan seh lalu jalan tu...tengok tepi nampak pokok je...macam takde tamadun...takde benda nak tengok except pokok! Huhu...kalau takleh tido pon, buat la benda-benda yang membestkan diri...huhuhu..

Jalan....jalan...tido...bangun...tido...bangun, dah sampai Kemaman. Peh...teruk giler jem! Lama giler seh jem...1st time rasa jem lama macam ni...4-5 jam stuck dalam jem...dari Kemaman sampai la Rantau Abang...huhuhu...bayangkan betapa tensionnya! Kalau tak pukul 7.00 PM dah boleh sampai rumah Tok Ayah...ni pukul 7.00 PM still dekat Terengganu and belum sampai Kuala Terengganu lagi...huhuhu... So, Ayah decide kita stay satu malam dekat Terengganu....book hotel Permai Indah (3 Star je...hehe).

Esoknya (7 Dec), Ayah dengan Mak pergi Tabung Haji, kitorang yang lain stay dekat Hotel dulu...nanti pukul 1.00 PM baru bertolak. Malam baru sampai rumah Tok Ayah... Suma hari Sabtu lagi dah sampai.

Esoknya (8 Dec), takbir raya bergema di seluruh Kampung Salor. Dah habis solat raya...siap-siap nak pergi tapak korban...lembu kitorang warna merah kecoklatan...besar gak. Dah habis sembelih, lapah...potong-potong daging...habis semua dalam pukul 1....habis badan semua bau lembu...hahaha...


Selasa (9 Dec) pergi ziarah rumah Pak Cik Halim dekat Kubang Kerian....makan mee sup....sedap! Sampai dua pinggan...then pergi Rantau Panjang...beli la pape yang patut...

Suma balik KL hari Selasa tu...huhuhu tak dapat main dengan Zarif lagi... We all balik hari Rabu...Alhamdulillah time balik takde jem lagi....