rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Last Day

Tomorrow will be my last stay in Australia. I'm so glad I had the chance to come here eventhough for just two short weeks...huhu...But nevertheless, I enjoyed every minute of it spending time with my Kaklong, Abang Long and little Layth...hehe...

Kaklong had already set up a plan for tomorrow before we head up to Melbourne Airport which our flight back to Kuala Lumpur will be at 3.40 PM Australian time...


A Great Day








































Picnic in the Sun

On Sunday, we went to the park to have a little picnic. The weather was perfect and the air was cool....aaahhh...refreshing!

Nice park

Don't worry, no crocs in the river

Kaklong and Mak preparing the BBQ

My turn to mend the sausages

Bridge to the other side

Playing with Layth

Time to eat...

Kaklong and Layth feeding the ducks

On Monday, some of Kaklong's friends came over. We ate lunch at MKS, Melbourne Kebab Station (Kebab!!!) and I ordered mixed grill...haha! The price of it was $21 and you can imagine the amount of food served...hohoho....BURP! I'm full.

My mixed grill

Kaklong's Graduation

On Saturday was Kaklong's convocation. The ceremony will start at 3.00 PM. At 12.30 PM, we started walking to the tram stop. After 15 minutes on the tram, I forgot something, so I stepped out of the tram while Mak accompanied me. The rest of them went on. Mak and I will take the next tram. After all was settled, we waited for the tram and went straight to Kaklong's uni. We waited for them at a junction as they went to the hospital.

Way to Melbourne

3 December 2009. I've been waiting for this day for a long time. Now it's my turn...hahaha...semua orang dah pergi except me and Ayah. Well, I have been to Australia once but that was 15 years ago! I barely remember anything. So now Ayah, Mak and I will be coming to Australia sebab Kaklong punya convocation. This will be my last chance...hehe...

On the 2nd of December, we all went to rumah Nenek in Kampung, Melaka. We will be going to KLIA the morning of next day as our flight was at 9.55 AM. We all bertolak dari Kampung at 7.00 AM.

Down Under

I'm now in Australia
for 2 weeks

Raya Haji 2009

Tahun ni raya haji bukan di Kelantan tetapi di Kuala Lumpur...plan asal nak balik Kelantan, tapi atas sebab-sebab tertentu, maka plan itu terpaksa ditangguhkan...Maka, pada hari Khamis pagi, bergeraklah ke Kuala Lumpur.

Sampai rumah Nenek di TTDI pada waktu tengahari. Tidur all the way..bangun-bangun dah sampai...haha...lepas salam Nenek, kitorang pun berehat sementara tunggu Ayah sampai. Ayah dah terlebih dahulu gerak ke KL sebab ada meeting. So dalam pukul 3.00 PM tu Ayah pun sampai.

Sepupu kitorang (Arifah, Adilah dan Adlina) pun datang. Paklong suruh diorang datang tolong Nenek buat preparations untuk raya esok tu. Akmal takde sebab dia tengah SPM (All the best!). Petang tu pukul 6.00 PM, pergi ambil Aimi dekat asrama dia.

Esoknya raya...kitorang solat raya dekat Masjid TTDI. Lepas solat balik semula rumah Nenek. Paklong dah ada. Salam-salam and then lepas tu makan. Petang tu kitorang pergi jalan ke Pantai Remis. Jauh gak dari rumah Nenek. Dekat pantai tu ramai orang cari remis, sebab tu nama dia dia Pantai Remis..







Dalam pukul 6.30 PM tu kitorang pun balik. Lepas maghrib, tunggu Paklong sampai and then ramai-ramai makan...

Esoknya pula, kitorang pergi rumah Suma...lawat Izz baru lepas khatan,..haha..lepas tu lunch di Restoran Tarbush!!! Nyum!! Mixed Grill...whoaaa!!! Then balik rumah Nenek. Paklong dah ada. Kitorang pergi jalan-jalan dekat Tropicana Mall pula. Did a little shopping. Dalam pukul 6.oo PM tu baru balik.

Time tu tekak tengah sakit and batuk. Tetiba Mak Long kasi makan daun. Ingat ulam ke apa...sekali daun hempedu...diorang kata ubat untuk hilang batuk and sakit tekak..whoaaa! Pahit gila...huhu...last-last memang jadi sebab lepas tu terus hilang sakit tekak and batuk! Hahaha....

Hari Ahad we all balik ke Melaka. Nenek akan stay kampung. Kitorang tidur satu malam dekat kampung. Esok pagi tu balik Johor...



Salam Aidiladha

TBBT

Currently my #1 favourite TV series

Finish

Finally my exams are over
Hope nothing ruins my time off

Again

49 perkataan

Hmmm...

45 perkataan

Boycott

That's it! I've decided to boycott this certain computer shop. Thumbs Up dekat Taman U. The shop yang dekat dengan the no more Bersatu Jaya. For 7 years I've bought CD's and DVD's at that shop! Practically, orang kedai tu dah kenal dah aku ni. Tak guna betul. Yesterday, I bought a DVD Game and when I try to install it (I've tried at 3 computers!), the game cannot run! And the game consist of 2 DVD's, that means RM20 man! I went back to the shop but it was already closed, so I bought the same game at another shop and when I install it, it's playable, no problems.


The next day, I went back to that shop (Thumbs Up) and requested to exchange it for another game but you know what they said to me? "Oh...tak bleh tukar lo...saya takleh buat apa....mesti you punya graphic tak cukup!". In my mind I said, "Kepala hotak kau! Aku dah try install dekat 3 komputer! DVD yang aku beli dekat kedai lain tu boleh je main!". Wei, at least tukar je game tu, bukan susah pun! Bukannya aku mintak duit balik!!!

From the moment I stepped out of the shop, I knew that it will be my last! And I will not recommend that shop to anyone from now on and to whom who wants to buy CD's or DVD's, DO NOT go to that shop if you don't want to face this problem. I wouldn't give a thumbs up to this shop, more like a thumbs down...

BOYCOTT THUMBS UP!!!!!

Boats

Assigment kelas keusahawanan IT. Tugas yang diberikan ialah untuk pergi menginterview usahawan yang berjaya and tajuk yang group kitorang dapat ialah aquaculture. So, minggu before raya tu iaitu pada 15 September 2009, group kitorang pergi ke Pusat Memancing Yaakob Marso a.k.a. Pak Kob di Sungai Kong Kong, Masai...jauh tuuu...memula ingat dekat-dekat je diorang pilih, rupanya dekat Masai.

Disebabkan hari Rabu punya kelas sudah pun dibatalkan, maka kami berenam (Ahmad Alif, Shariff, Afdhal, Nizar and Helmi gerak pada jam 12.00 PM. First stop Petronas Impian Emas. Then gerak sampai ke Masai. Lamanya tak sampai-sampai lagi ni. Ni dah macam masuk kawasan pedalaman je. Last-last sampai pun dalam lebih kurang pukul 1.30 PM.

Time sampai tu Pak Kob (the owner) belum sampai lagi. Tunggu la dia sampai dia datang. Bila dah sampai, maka sesi interview pun bermula. Bla...bla...bla..bla...Pak cik dulu kerja kilang je...bla...bla..bla...kalau nak berjaya dalam bisnes, kita kena...bla...bla...bla....Pak cik ada kedai...bla...bla...bla... Lepas dah habis, dia pun suruh pekerja dia bawak kitorang naik bot. Banyak woo bot dia...lebih dari 40 buah. Saje bawak round-round nak tunjuk tempat tu...peh best!!

Baru sampai

Biasa je tempat dia

From left: Ahmad, Afdhal, Shariff, Nizar

Jeti Pak Kob

Parking bot

Apa tu?

Banyak betul bot dia...

Lama jugak kitorang jalan-jalan naik bot tu. Pak Kob suruh bawak dekat-dekat je tapi pekerja dia boleh pula bawak rayau lama-lama...hahaha...mesti tengah bosan duduk dekat jeti je...haha...memula diorang bawa pergi tengok tempat memancing dia...then dia bawa sampai mana entah, tapi best la dapat naik bot lama-lama...bukan selalu...hehehe...


Baru naik atas bot..jangan mabuk sungai dah...haha

Nizar dengan "adik" dia...hahaha

Pemandangan dari dalam bot

Tepi-tepi tu hutan paya bakau

Bot satu lagi sedang mengejar

Vrrommm...diorang potong bot kitorang! Ces..

Best...

Nizar semangat nak bawak bot...haha

Lepas dah puas jalan-jalan naik bot..budak-budak tu pun bawak balik ke jeti....rilek je diorang parking bot tu, macam parking kereta pulak.... Time tu dah pukul 5.30 PM. Dalam perjalanan balik, jem teruk...aduh! Sempat ke sampai nak bukak puasa ni? Lenguh kaki. Last-last singgah stesen minyak beli air sebab nanti boleh bukak puasa dalam kereta je. Sampai balik UTM pukul 7.15 PM...nak pergi bazar dah tutup, makanan mesti dah habis. Then makan dekat Jusco je lepas tu.....ngap!