rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Damages

 most of you all know, I was involved in a car accident last week. Don't feel like writing the whole story though...but here are some images of the damages to the car.


The Fever Is Back!



Mukhayyam 2010

Mukhayyam 2010. Tarikhnya 28 Mei sampai 30 Mei 2010...seminggu sebelum mukhayyam tu terjadi kejadian yang hampir membuatku tidak dapat mengikuti mukhayyam. Kaki bengkak and sakit nak mati. Bangun-bangun tidur kaki sakit gila! Nak gerak pun tak boleh. Haiyya....macam mana ni? Pergi jumpa Doktor Maimunah dekat Sri Skudai. Dia kasi ubat bengkak and ubat sakit sendi. Hoho...terpaksa tak pergi Solat Jumaat sebab sakit, nak jalan pun tak mampu...huhuhu...A few days after that kaki semakin OK tapi still sakit kalau nak gerak. Jalan dah boleh lah.

Then hari Rabu pergi Hospital Sultanah Aminah. Pergi jumpa Doktor Wan. Dia check-check then dia suruh pergi kasi darah and x-ray. Results 9 Jun nanti baru tahu. In the meantime, dia kasi ubat painkillers and ubat sapu. 

So Jumaat tu mukhayyam start. Nasib baik start malam, ada lah masa untuk rehatkan kaki dulu sebelum kena "seksa" time mukhayyam....hahaha....Lepas dah siap packing semua, siap-siap lah nak gerak ke Sekolah Hidayah. Pergi dengan Kakngah. Sekali terlupa nak bawa sekali ubat painkillers....huhuhu....nak patah balik dah terlambat. Start pukul 8.00 PM. Lepas dah tiba di sekolah, terus daftar nama and tunggu peserta-peserta yang lain sampai. Bila ramai dah sampai, semua diminta untuk kumpul dekat dewan atas. Ada taklimat dan lain-lain. After that, semua peserta lelaki turun ke musolla untuk sesi ice-breaking, berkenalan dengan peserta-peserta lain. Walaupun ramai yang dah kenal, tapi ada juga yang belum. Banyak aktiviti dilakukan...best! Dalam pukul 11.30 PM tu, semua naik balik ke dewan atas untuk taklimat tentang program esoknya. Setiap kumpulan akan dibekalkan dengan at least satu laptop and kena guna Google Earth untuk cari lokasi checkpoint. Kena sampai checkpoint akhir paling lambat pukul 10.00 AM. Kalau lebih dari tu, kena denda dengan kem komandan...hehe...my teammates were: Me, Basyir, Ahmad Qahhar, 'Esamuddin, Syarifuddin, Khalid, Afiq, Edi and Nas. Lepas taklimat, semua kena gerak ke masjid untuk qiam pagi esok tu. Peserta lelaki semua ada 5 kumpulan je. 2 kumpulan kena pergi masjid senai and the rest masjid taman universiti (haha balik taman u semula!).

Pagi esok lepas Subuh baru boleh buka clue pertama yang dapat time taklimat dekat sekolah semalam. Dalam clue tu dia kasi koordinat untuk lokasi 1st checkpoint. Tengok dekat Google Earth, tempat tu dekat Kulai. Ok senang je...hehe...then lepas dah jumpa 2nd clue tu, dia kasi lagi koordinat for the 2nd checkpoint. Wow! Dekat Gelang Patah...atas pulau mana entah. Ok2, mari gerak. Agak jauh....we all sampai pukul 9.25 AM and kena cari clue seterusnya. Cari punya cari sekali terjumpa clue yang salah daaa...hahahaha! Sekali dekat pulau yang satu lagi. Kena seberang guna tali. Din offer diri untuk seberang....ok steady-steady...stabil....then sekali DUSH!!! jatuh masuk air! Haha...ok2 takpe, berenang je. Lepas dah dapat clue tu, pergi report dekat kem komandan. We all team ke-4 yang sampai dari 16 kumpulan! Yeaah!!!! Hehehe.....

Lepas dah report dekat kem komandan. Terus pergi pasang khemah dekat campsite. Lepas semua dah siap pasang khemah, next aktiviti. Fitness test! Huhuhu....adoyai cane ni? Kaki dah lah sakit...huhu...takpe, buat je la dulu. Ada 4 test yang kena buat:

1. Beap test
2. Push-up
3. Sit-up
4. Long jump

Penat gila! Lepas fitness test dah selesai, kena siap-siap untuk pergi trekking. The distance is 7 KM! Whoa! Dah la tengah penat buat fitness test, terus kena pergi trekking....huhu...takpe2, buat je. Setiap orang bawa kayu. Bekalan air tinggal sikit je. Habis minum time buat fitness test tu...haha! Jalan...jalan...panas...panas... Setelah berjalan yang agak lama, terjumpa lah 1st checkpoint....aaaahhhh.....rehat kejap. Then tengok dekat atas tu macam ada kedai, dengan harapan kedai tu buka...sekali tutup daaaa...mak cik tu kata warung petang baru buka. Tapi dia kasi we all air! Hehehe...apa lagi refill la botol masing-masing sambil lepak dekat warung tu dengan kipas yang nyaman....aaaaahhhh.....lepas dah selesai, teruskan perjalanan. Alhamdulillah we all naik atas sebab it turned out that jalan tu yang betul sebab time tengah naik ke atas tu nampak riben oren (petunjuk jalan). Kalau tak naik, mesti we all dah salah jalan sebab dekat bawah tu pun ada riben oren jugak tapi tu jalan yang salah....jalan..jalan...cuaca nampak seperti mendung....jalan...jalan....bertembung dengan team Asim. Dia dah silap jalan. Checkpoint 1 pun belum jumpa lagi...huhu...dekat situ ada kedai, so apalagi bantai beli air la....hahaha...yang si Asim pinjam motor abang kedai tu sebab kalau nak patah balik tak macam jauh gila la kan...huhu.... So lepas we all dah beli supply2 baru, teruskan jalan....kali ni pulak masuk hutan...jumpa checkpoint 3. Tugas dekat CP 3 ni ialah kena hafal doa masuk hutan tu. Nanti time CP akhir dia akan check. So sepanjang perjalanan tu kita menghafal doa tu. Masuk hutan....sekali jumpa sungai....kena redah...huhu....ok takpe, redah je...nama pun dah mukhayyam..hehehe.....So long story short, we all sampai balik ke campsite dengan selamat.....hehe....

Ok lepas dah sampai balik kem, rehat-rehat, makan, solat and then lepas tu terus kena pergi kayak pulak. Kayak? Hmmm...ok...no hal...hehe...Kena kayak dekat sungai dalam kem tu....banyak jugak jambatan kena lalu....tapi ada satu jambatan ni sangat lah rendah, takut tak lepas je...memula tu cuba, tak lepas...adeih...cane ni...cuba lagi...takleh jugak...huhu...last-last terpaksa tanggal baju baru lepas...hahaha....lepas tu teruskan kayak sampai habis...time tepat 7 minit...yeah! Memandangkan my group was the last one, so we all dapat chance untuk go another round...hehe...tapi lepas tu kena angkat sendiri la kayak tu simpan dekat tempat dia. Ada la beberapa teammates yang pergi 2nd round. Bila dah habis, kena buat obstacle course pulak. Hahaha best gila! Lepas semua except yang last sekali...kena cross river guna tali...hahaha...jatuh dalam sungai....ni semua salah Pakcik Zainal la...hehe...memula tu steady je..tetiba dia kacau, jerit kuat,-kuat apa lagi terkejut ar..terus dah tak stabil...BUSH!!! Jatuh dalam air...hahaha....teammates semua tak lepas kecuali Esamuddin, Afiq and Edi...wah....hehe...tapi diorang tak kena kacau dengan Pakcik Zainal...hahaha...

Rehat-rehat, mandi, makan then solat....malam tu ada program fizikal lagi tapi start dalam pukul 10.30 PM...so ada masa untuk rehat....hehe...lepas solat Maghrib tu tidur...nyenyak gila....hehe....memang sedap gila tidur....ZzZzZzZz.....then dalam pukul 9.00 PM tu ada sesi persembahan...kena persembahkan sajak....Ammar paling lawak...hahaha...."Wahai  kawan, diamlah!" Hahahaha....

Lepas dah selesai semua, semua kena pakai kasut and siap-siap untuk the next program. Program lepas ni ialah Scrambler....kena buat ape? Kita kena masuk hutan and redah je...masuk berdua je. No torchlight, just one walking stick. I was with Edi and terus redah la hutan tu. Fasi kata jalan je terus sampai jumpa sungai on the other side. Nanti ada fasi tunggu kat situ. Awal-awal lagi terpaksa lalu pokok yang duri banyak. Alhamdulillah bulan time tu cerah....kalau tak memang takkan nampak apa-apa. So tengah redah tu, tak ingat berapa kali jatuh gaung la, masuk semak la...haha...about 10 minutes or so, tetiba terserempak dengan Basyir and Amran..haaa ape lagi, jom gerak sama-sama...hehe....agak jauh jalan then tetiba jumpa Esamuddin and Ahmad Qahhar pulak...jom...diorang kata ada jumpa tali...rupa-rupanya tu tali untuk program Night Walk peserta perempuan...So we all fikir, kalau ikut tali ni mesti akan sampai ke hujung hutan ni...yeah! Ikut jalan ni jom....last-last we all pun sampai dekat hujung....semua ahli kumpulan kecuali dua orang, Afiq dan Nas...mana entah diorang...tunggu lah sampai diorang keluar...lepas semua dah keluar, balik ke kem...we all team last...hehe...then terus pergi makan bubur ape ntah nama dia tapi sedap ar...bubur kacang durian eh? Entah la...Then tidur....aaahhh what a day! Hehe..

Esok pagi, lepas dah qiam and solat Subuh, ada tazkirah Subuh....Ammar kasi...hahaha....best! Dia cerita pasal teguran dan adab-adabnya...Then ada riadah berat...hoho...Lepas tu sarapan and kemas kem site. Then ada ceramah from Ustaz Ajmain and ada sesi rasionalisasi from Pakcik Hussein. Then ada sesi penutup oleh Pakcik Ainolutfi. Lepas dah habis, semua ramai-ramai bersalaman and then makan....dah habis makan, siap-siap untuk balik....Time nak balik tu je terus hujan...Alhamdulillah tak hujan time mukhayyam...hehehe....

THE END